Doza zračenja je - mala!

Nakon koliko smijem zatrudnjeti nakon scintigrafije?

PITANJE:
Imam 24 godine i već dvije godine imam hipotireozu. Prije dva mjeseca nepotrebno sam išla na scintigrafiju štitnjače (poslije sam saznala da je ultrazvuk bio dovoljan). Zanima me koliko vremena treba proći od scintigrafije da bih mogla normalno zatrudnjeti.

Vlasta Š., Zagreb

ODGOVOR:
Možete odmah zatrudnjeti što se tiče scintigrafije. Doza zračenja koju ste primili prilikom scintigrafije jednaka je dozi zračenja koju dobijete prilikom avionskoga leta. S tim da je poluvrijeme raspada radiofarmaka šest sati, tako da nakon 24 sata više uopće nemate zračenja u sebi. Moram reći da se ne mogu složiti sa stajalištem da scintigrafiju niste trebali obaviti, jer informacije koje ona daje ne može dati nijedna druga pretraga koju koristimo u postavljanju dijagnoze kod bolesti štitnjače. Ultrazvuk je morfološka metoda koju koristimo da nam kaže kako štitnjača izgleda, dok je scintigrafija funkcionalna pretraga koja nam govori kako štitnjača radi i, još važnije, kako koji dio štitnjače radi, odnosno kako rade čvorovi. Nažalost, mnogi liječnici to ne znaju ili nemaju mogućnosti napraviti scintigrafiju pa o tome kako štitnjača radi prosuđuju na osnovi nalaza hormona u krvi, što vrlo često daje krivu sliku jer u mnogim bolestima štitnjače zbog raspadanja stanica dolazi do nekontroliranog izlijevanja hormona u krv dajući lažnu sliku funkcije štitnjače.

Inače je strah od scintigrafije i zračenja na ovim prostorima ogroman zbog nerazumijevanja nuklearne fizike. Prirodno zračenje oko nas je stalno prisutno, a u nekim dijelovima svijeta gdje je jače izraženo čak su mnoge bolesti, među kojima i tumori, puno rjeđe. U medicini različitim vrstama zračenja pregledavamo i liječimo pacijente i svakim od tih zračenja može se i ubiti čovjeka, naravno ovisno o dozi i jačini energije koja se koristi. Tako ultrazvukom pregledavamo najosjetljivije tkivo embrija i fetusa, ali i razbijamo kamenje u bubrezima i žuči te ubijamo (topimo) tumorsko tkivo.

Linker
13. travanj 2024 14:57