Getty Images/iStockphoto
DA NE POVJERUJEŠ...

Najugroženiji su 30-godišnjaci: zbog mobitela i ovakvih jastuka raste nam nova kost u vratu!?

Dio znanstvenika vjeruje da tako plaćamo danak životu uz mobitele. Drugi pak upozoravaju da te promjene u vratu nastaju i kod biciklista, ali i zbog spavanja na visokom jastuku.

Sve je više mladih ljudi kod kojih se uočava promjena kostiju iznad vrata, odnosno rastu im koščati šiljci na dnu lubanje. Znanstvenici vjeruju da je to zbog toga što se danas mnogo više vremena provodi gledajući i mobitele i tablete.

Konstantno savijamo vrat pod neugodnim kutevima kako bismo vidjeli što se zbiva na zaslonu pametnih telefona što dovodi do nastanka takozvanog text necka ili tekstualnog vrata.

On povećava pritisak na mjesto na kojem se vratni mišići dodiruju s lubanjom. Tijelo onda vjerojatno reagira izgradnjom nove kosti, što rezultira šiljastom kvrgom.


Može se opipati

Intenzivna upotreba moderne tehnologije transformira naš kostur, a posljednjih desetak godina sve češće se uočava "nova kost" koju su znanstvenici nazvali vanjska okcipitalna izbočina. Ona katkad može biti toliko velika da se može osjetiti pritiskom prstiju na dnu lubanje.

"Bio sam kliničar 20 godina i zadnjih desetak godina otkrivam sve više pacijenata s tom izraslinom na lubanji", otkrio je BBC-u prof. David Shahar, australski znanstvenik sa Sunshine Coast sveučilišta.

U suradnji s doc. Markom Sayersom još je 2016. godine otkrio da 40 posto od 218 ispitanika u dobi od 18 do 30 godina ima povećanu vanjsku okcipitalnu izbočinu, a u istraživanju 2018. rendgen je pokazao da trećina od 1200 ispitanika (u dobi od 18 do 86) ima izbočinu.

Close-up of young woman opens her note pad while sitting in restaurant outdoors
Getty Images/iStockphoto
Svima bi nam godilo da barem malo rijeđe koristimo mobilne uređaje.

Danak pasivnog života

Najveću vjerojatnost "nove kosti" imaju oni u dobi do 30 godina. Iako se ne može točno utvrditi uzročnoposljedična veza, dio znanstvenika vjeruje da su i vratna grba i nova izraslina na lubanji danak koji plaćamo pasivnom životu uz mobitele.

Drugi pak upozoravaju da se širi panika od korištenja mobitela te da promjene u vratu nastaju i kod biciklista zbog položaja u kojem voze ili prilikom spavanja na visokom jastuku, zbog čega nam je glava također u neprirodnom položaju te da su promjene vidljive i kod starijih osoba koje ne koriste moderne tehnologije u tolikoj mjeri kao oni u dobi do 30 godina.

Linker
17. travanj 2024 00:06