Kako se u vašem domu bojaju pisanice?
 Foto: iStock
ŠTO JE USKRS BEZ JAJA

Najljepše pisanice: obojite ih prirodnih bojama, u bezbroj nijansi, evo kako

Oslikana uskrsna jaja od davnina su običaj na našim prostorima. Oživite i vi duh tradicije, oslobodite svoju kreativnost pa djecu, obitelj i prijatelje razveselite originalnim pisanicama, s individualiziranom porukom.

Koristite pritom tehnike koje su koristile naše bake i prirodne materijale te ih oslikajte cvijećem ili biljnim motivima (lišće, klas žita, cvijeće, djetelina), životinjama (riba, leptir, ptica, zec), nebeskim tijelima (Venera, Sunce).

MOGUĆNOSTI SU BROJNE
Bojanje prirodnim bojama, decupage tehnika, omatanje (oplitanje), batik tehnika voskom..., a umjetna možete napraviti i od tekstila i napuniti vatom...

Neki od tradicionalnih motiva na pisanicama su:

  • žir (hrast) kao simbol dugovječnosti, obilja i snage,
  • pšenični klas kao izraz obilja i plodnosti,
  • srce kao izraz ljubavi.

Pisanice s naslikanim hrastom, kao simbolom muške snage, obično su se darivale glavama kuće, a ptica maloj djeci (raspjevan i veseo).

Želite li da vaše pisanice budu ljubičasto-plave boje, koristite cvjetove ljubičica, crveno vino i čaj od šipka.

Jaja će u plavo obojiti konzervirane borovnice, sok od grožđa, prokuhani listovi crvenog kupusa.

Zelene ćete nijanse dobiti prokuhanim listovima špinata, koprive ili poriluka.

Zlatno-smeđu boju dobit ćete od sjemenki kopra, a smeđu od kave, hrastove kore, crnog čaja, prokuhanih ljuski oraha.

Žutu i narančastu boju dat će prokuhane kore limuna, naranče ili grejpa, prokuhana mrkva ili mljevena kurkuma, čaj od kamilice, prokuhane sjemenke celera, odnosno jabuke te prokuhane ljuske žutog luka.

Roza i crvene tonove dobit ćete od veće količine prokuhanih ljuski crvenog luka, cikle i soka od cikle, korijena crvenog radiča, soka od rajčice ili maline, konzerviranog voća sa sokom (npr. trešnje).


Savjet više!

Kad su obojane, pisanice ostavite da se osuše, a onda ih suhe premažite slaninom ili pancetom kako biste im podarili sjaj.


Događa se: Bogati uskrsni stol, naravno, uvijek mami svojim mirisima i okusima, pa nije nemoguće da se prejedemo i osjetimo nadutost, grčeve, žgaravicu pa čak i bol i osjećaj težine u želucu. Jedno od rješenja koja vam brzo mogu pomoći kod navedenih simptoma jesu i lijekovi koji spadaju u skupinu antacida.

  • svijeća
  • pero
  • držalo za pisanje
  • vosak
  • jaja

Postupak:

  1. Skuhajte jaja dan ranije.
  2. Na vrat pera stavite kuglicu voska (veličine ječmenog zrna).
  3. Zagrijte/otopite vosak na plamenu svijeće i njime ispišite ili oslikajte jaja, pazeći da vosak iz pera ne kapa po jajetu.
  4. Posudu u kojoj ćete kuhati jaja obilno napunite ljuskama luka, a na dno stavite grančice, malo sijena ili slame (kao ptičje gnijezdo), što će sprečiti pucanje jaja i topljenje voska tijekom kuhanja.
  5. Ulijte vodu i kuhajte do točke vrenja, ne dirajući.
  6. Izvadite žlicom jaja i obrišite ih odmah pamučnom krpom.

  • cvjetovi
  • lišće
  • jaja
  • ljuske crvenog luka
  • ocat
  • najlonka / gaza
  • špaga / konac

Postupak:

  1. Na svako jaje prislonite travku, listić, cvjetić ili motiv prema želji pa jaja umotajte u žensku čarapu (najlonku) ili gazu, čije ćete krajeve vezati tankom špagicom.
  2. Lonac obilno napunite ljuskama luka (odnosno povrćem čiju boju želite postići), na dno stavite grančice, komadiće slame ili sijena (koje će spriječiti razbijanje jaja), pažljivo položite jaja (u jednom sloju) i ulijte mlaku vodu do razine na kojoj će jaja biti ispod površine vode.
  3. Dodajte žlicu octa i stavite kuhati. Nakon 15 minuta skinite lonac s vatre, a jaja ostavite u vodi dok se ne ohlade.
  4. Žlicom izvadite jaja, obrišite ih pamučnom krpom.

Dobro je znati!

Ljuske luka mogu se staviti i oko jaja i zamotati u čarapu kako bi smeđa boja bila još intenzivnija.

  • skalpel
  • obojana pačja ili gušća jaja

Postupak:

  1. Obojite jaja i ohladite ih.
  2. Skalpelom, šivaćom iglom ili džepnim nožićem napišite ili oslikajte obojano jaje. Pazite da vam pritisak ne bude prejak, da ne probušite jaje.

Dobro je znati!

Koristite pačja ili gušćja jaja jer im je ljuska čvršća od ljuske kokošjih jaja pa je manja mogućnost da će puknuti dok ih ovako ukrašavate.


Linker
12. travanj 2024 13:12