Narančina kora

Najčešće završi u smeću, a štiti od raka, žgaravice i visokog kolesterola

Ljekovita svojstva naranče ne nalaze se samo u plodu, već i u kori. A nju, priznajemo, uvijek zanemarujemo.

 

Iako najčešće završi u smeću, narančina kora sadrži čak četiri puta više vlakana od same naranče. I donosi niz zdravstvenih prednosti.

 

Pomaže kod gubitka kila

Narančina kora bogata je vlaknima, a ima jako malo kalorija. 

Ona topi masne naslage oko trbuha i na bokovima, a osim vlaknima bogata je antioksidansima, vitaminima A, E, C i skupine B.

 

Regulira kolesterol

Narančina kora sadrži hesperidine, flavonoide sa svojstvima koja metaboliziraju lipide u krvi. To pomaže u smanjenju masti u krvi, a na kraju i kolesterola. Ako ne možete pojesti koru, naribajte je u salatu ili smoothie.

 

Ublažava tegobe dišnog sustava

Pomaže u čišćenju pluća jer igra ključnu ulogu u razbijanju sekreta i njegovom izlučivanju.

Velike količine različitih vrsta antioksidansa prisutnih u narančinoj kori pomažu u ublažavanju simptoma prehlade, gripe, bronhitisa… I naravno, ona jača imunitet.

 

Osvježava dah i izbjeljuje zube

Žvakanjem kore osvježit ćete dah, a da bi vam zubi bili čišći i bjelji jednostavno ih s unutrašnjim dijelom kore istrljajte.

 

Umiruje žgaravicu

Istraživanja su pokazala kako neki aktivni sastojci u narančinoj kori pomažu kod smirivanja ovog problema. Preporučuje se grickanje kore u periodu od 20 dana.

Foto: Istock

Štiti od raka

Nekoliko studija je pokazalo kako narančina kora smanjuje rizik od raka kože, dojke i debelog crijeva.

Kao i ostali citrusi, naranče sadrže visoke doze vitamina C, koji djeluje kao antioksidans i štiti od slobodnih radikala pa prema tome i od raka.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo