Idealan je za sve generacije.
 Getty Images/iStockphoto
Na sve se maže

Najbolja njega od glave do pete: Ne zovu ga bez razloga ženinim zlatom, svaka od nas ga treba

Revitalizirat će isušenu kožu vašeg lica i tijela, kosi oštećenoj od bojenja vratiti sjaj i svježinu, a pomoći će i kod dermatitisa i osipa.

Prirodno stanište shea ili karite drveta je u vrućim i suhim predjelima Sahare, najveće pustinje na svijetu. Stablo nije kultivirano nego raste u divljini i potrebno je čekati i do 20 godina kako bi urodilo svojim plodovima, oraščićima iz kojih se dobiva shea maslac. U afričkoj tradiciji shea maslac smatraju i zlatom žena, s obzirom da plodove beru i obrađuju isključivo žene. Izravno ili neizravno oko tri milijuna afričkih žena njime prehranjuje svoje obitelji i školuje djecu. Upravo je to jedan od razloga zašto je u Africi zabranjena njegova sječa.


Hranjivi film

Domoroci ga koriste i kao dodatak jelima, začinjajući njime kus-kus, no shea maslac najširu primjenu ima u industriji ljepote. Bogat nezasićenim masnim kiselinama i vitaminima A i E iscijelit će kožu dugotrajno izloženu suncu i hladnoći.

Ravnopravan omjer nezasićenih i zasićenih masnih kiselina pridonosi tome da maslac stvara film na koži koji onemogućuje gubitak vlage.

Nanesite stoga maslac na kožu cijelog tijela, odjenite staru pidžamu i sokne te ostavite da djeluje preko noći. Duboko će nahraniti vašu kožu i potaknuti proizvodnju kolagena pa ćete već nakon nekoliko tjedana primjene primijetiti kako vaše bore postaju manje vidljive. Pomoći će i dehidriranoj koži, sklonoj isušivanju te ju zaštititi od nepovoljnih klimatskih uvjeta i zagađenosti.

Shea maslac bez straha možete nanijeti i na usne ispucale od hladnoće, jednako kao i njegovati kožu svog djeteta.

On je prirodan, nježan i zbog svojih osobina preporučuje se i za njegu posebno osjetljive i suhe kože.

Ovim prirodnim preparatom možete ublažiti i neželjene pojave na koži, kao što su ekcemi, osipi, ubodi insekata, dermatitis, manje posjekotine i opekline. Njegov regenerativan učinak pomaže bržem zacjeljivanju ožiljaka. Dobar je i za prevenciju kože od nastanka strija, naročito u trudnoći.

High angle shot of beautiful mature woman while deep in thought sitting by the widow and relaxing.
Getty Images/iStockphoto
Nemojte se prepasti ako vaša krema promijeni strukturu i postane zrnata, to je tipično za shea, čim odstoji na sobnoj temperaturi ponovno će postati kremast.

Sa shea maslacom možete provesti i hranjivu kuru za svoju kosu, osobito u ovim hladnim danima kada učestalije opada, a hladan vjetar i suhi zrak u zatvorenim prostorima čine ju krhkom i lomljivom.

Nanesite malo shea maslaca na kosu, omotajte toplim ručnikom i ostavite da stoji 20 do 30 minuta. Nakon toga kosu operite. Primijetit ćete kako je sjajnija i punija. Ukoliko imate suhu ili normalnu kosu, pomiješajte 2 žlice shea maslaca s pola žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja. Umasirajte malo dobivene mješavine u vlasište. Kosu potom dobro raščešljajte.

Najbolje je ostaviti da djeluje preko noći. Osobito se preporučuje osobama s kovrčavom kosom, jer kovrče će biti ljepše i izraženije.


Birajte nerafinirani!

Nisu svi proizvodi od shea maslaca jednake kvalitete. Postoje dvije vrste, rafinirani i nerafinirani. Uvijek je bolje opredijeliti se za nerafinirani, organski shea maslac zato što se rafinirani dobiva kemijskim putem, uz pomoć heksana koji se u kemijskim postupcima često koristi za ekstrakciju masti i ulja. Pritom se proizvod izlaže izbjeljivanju te zagrijavanju i na kraju se dobije bijeli, bezmirisni proizvod koji je izgubio svoje kvalitete zbog kojih je toliko poseban, kao što su njegova sposobnost da vlaži, hrani, podmlađuje i štiti kožu. Rafinirani maslac se često koristi za izradu čokolade.

Za razliku od njega, nerafinirani maslac kupujete u njegovom izvornom obliku, ekstrahiranog iz ploda mehanički ili ručno, dakle bez kemijskih procesa. Takav maslac ima specifičan orašasti miris, a bojom naginje više zlatu i boji slonovače i potpuno zadržava svoja ljekovita svojstva.


Oprezno s higijenom

Rok trajanja mu je otprilike dvije godine. Potrebno ga je čuvati na tamnom i hladnom mjestu, na sobnoj temperaturi. Na Internetu biste mogli naći preporuke da ga pohranite u hladnjak, no to nije potrebno. Optimalna temperatura čuvanja je između 20 i 24 stupnjeva Celzijevih. Pri nižoj temperaturi pretvorit će se u granule, a na višim temperaturama prelazi u tekuće stanje, što mu ne šteti.

Pobrinite se da sve kreme i losione koje sami izradite pohranite u staklene posudice koje ćete potom čvrsto zatvoriti.

Prije svake upotrebe shea maslaca ili proizvoda koji ste sami izradili, operite ruke. Tako ćete očuvati njegovu čistoću i produžiti mu vijek trajanja.

Ako vaš maslac ili krema dobiju užegao miris, bacite ga u smeće.

Foto: iStock
On je toliko nježan da se zbog svojih svojstava preporučuje za njegu i najosjetljivije kože.

Uradi sam

Uz ovakvu čarobnu kremu, maslac i balzam ni hladnoća vam ne može ništa!

Fina krema

  • 11 dag nerafiniranog shea maslaca
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 10 - 20 kapi eteričnog ulja prema izboru (lavanda)

Priprema

  1. Shea maslac mora biti sobne temperature. Ne smijete ga zagrijavati. Prebacite ga u posudu i promiješajte žlicom. Dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje i promiješajte.
  2. Prebacite smjesu u posudu i miksajte otprilike 5 minuta.
  3. Dodajte eterično ulje prema izboru i još malo promiješajte.


Maska za oštećenu kosu

Kosa oštećena čestim bojenjem začas će oživjeti i dobiti sjaj!

  • 3 žlice shea maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice meda
  • 1 očišćeni i usitnjeni avokado
  • 4 dl kokosova mlijeka

Priprema

  1. Ubacite sve sastojke u blender i miksajte nekoliko minuta dok ne dobijete glatku pastu.
  2. Nanesite smjesu na vlasište i ostavite da djeluje 15 do 30 minuta. Ukoliko je smjesa previše tekuća, zamotajte kosu ručnikom ili stavite kapu za tuširanje.
  3. Nakon pola sata operite kosu blagim šamponom. Rok trajanja maske je otprilike dva tjedna ako je čuvate u hladnjaku.


Hranjivi maslac za tijelo

Primjenjiv je za sve tipove kože i potpuno je prirodan!

  • 110 g shea maslaca
  • 110 g kokos maslaca
  • 125 ml kokosovog ulja
  • 125 ml bademovog ili jojoba ulja
  • 10 - 30 kapi eteričnog ulja citrusa, peperminta ili lavande

Priprema

  1. Stavite sve sastojke, osim eteričnog ulja, u zdjelu. Miješajte na pari dok se smjesa ne otopi, bez velikog zagrijavanja.
  2. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Stavite smjesu na sat vremena u hladnjak.
  3. Izvadite iz hladnjaka i miksajte električnim mikserom desetak minuta dok ne postane pjenasta.
  4. Vratite u hladnjak na 15 minuta. Dodajte 30 kapi eteričnog ulja prema želji i promiješajte. Pohranite maslac u staklenu posudu i uživajte!

Linker
25. travanj 2024 12:01