Viroze kucaju na vrata

Na vrijeme se pripremite za najdosadniju zimsku bolest

Budete li se pridržavali ovih jednostavnih, ali učinkovitih savjeta, znatno ćete povećati šanse da izbjegnete prehladu i gripu ili barem da ih lakše pobijedite ako vas napadnu.

Koliko god medicina u mnogim područjima napreduje krupnim koracima, kod dviju najčešćih, ali i vrlo neugodnih zimskih bolesti, prehlade i gripe, prva pomoć je i dalje manje-više ista kao i u doba naših baka: topli krevet, juhice, čaj, med, limun. Tome valja dodati i simptomatske lijekove koji mogu olakšati period izlječenja te vitaminske dodatke prehrani.

 

Uravnotežena prehrana

U zimskim mjesecima organizam je izložen povećanom stresu i napadima brojnih virusa te mu hranom treba osigurati dovoljnu količinu vitamina, mineralnih soli i ostalih hranjivih tvari koje će povećati njegovu otpornost. Voće i povrće poželjni su u velikim količinama.

 

Slojevito se odijevajte

Odijevajte se slojevito, dakle, u nekoliko tanjih slojeva, kako biste se prema potrebi mogli raskomotiti. Zapamtite da obilno znojenje otvara vrata prehladama.

 

Vježbajte

Nemojte zapostaviti tjelesnu aktivnost. Redovita, umjerena tjelesna aktivnost jača organizam i pomaže imunosnom sustavu u borbi protiv zimskih bolesti.

 

Bez naglih promjena temperature

Ne pretjerujte s grijanjem, velike temperaturne razlike mogu biti opasan napad na zdravlje, osobito na dišne putove, jer povećavaju vjerojatnost zaraze i razvoja prehlade i gripe. Razlika između temperature u zatvorenom prostoru i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 15 stupnjeva.

Foto: iStock

 

Pijte dovoljno tekućine

Dovoljan unos tekućine važan je i zimi, a naročito ozbiljno to shvatite ako ste se već razboljeli. U tom slučaju povećan unos tekućine je obavezan jer zbog groznice i znojenja može doći do dehidracije.

 

Čistoća je pola zdravlja

Ruke treba prati što češće, naročito nakon boravka u javnim prostorima ili sredstvima javnog prijevoza. Nastojte ruke držati što dalje od usta i nosa kako biste izbjegli prijenos virusa i njihov ulazak u dišne putove.

 

Pomoć probiotika

Redovito jedite probiotske namirnice kako biste održali optimalnu ravnotežu bakterijske crijevne flore. Uz to, nadomjescima prehrani dodatno ojačajte imunosni sustav. Preporučena dnevna doza elemenata važnih za imunosni sustav u zimskim mjesecima je 80 mg C vitamina (dvostruko više za pušače), 5 mg beta-karotena i 10 mg cinka.

 

Limun voli med

Svježe iscijeđen sok agruma trebao bi zimi biti svakodnevni ritual zdravlja. To može biti sok od naranče pomiješan sa sokom drugih agruma, primjerice limunom, grejpom ili mandarinom, a vrlo moćno oružje protiv zimskih bolesti je klasična limunada s medom. Osim što obiluje vitaminom C, limun pospješuje izlučivanje toksina iz organizma, a med je poznat po protuupalnom djelovanju te je posebno koristan kod bolova zbog upaljenog grla.

 

Učinkoviti propolis

Zahvaljujući antibakterijskom, antimikotskom, antivirusnom i antioksidativnom djelovanju, propolis je jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova protiv zimskih bolesti i važan imunostimulator. Prodaje se u obliku tinkture, kapsula, sprejeva. Koji god oblik odabrali, nećete pogriješiti jer propolis je učinkovita prevencija, ali i velika pomoć u ublažavanju tegoba prehlade i gripe.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo