Bez obzira na razinu osobnog rizika od obolijevanja, pridržavajte se preporuka
 Getty Images/iStockphoto
što trebate znati

Na što oboljeli od multiple trebaju posebno paziti tijekom pandemije

Sama multipla skleroza nije faktor koji pacijente čini rizičnijima na zarazu SARS-CoV-2 virusom, no određeni čimbenici smještaju neke od bolesnika u osjetljivu skupinu

Život s multiplom sklerozom nikad nije jednostavan, a ove je godine osobito kompliciran. Krivac za to je pandemija SARS-CoV-2 virusa koja je našu svakodnevicu pretvorila u niz različitih izazova i nemogućih izbora.

Sama multipla skleroza nije faktor koji pacijente čini rizičnijima na zarazu SARS-CoV-2 virusom, no određeni čimbenici smještaju neke od bolesnika u osjetljivu skupinu. To su prvenstveno osobe s uznapredovalom multiplom sklerozom te čimbenicima koji i ostatak populacije svrstavaju u rizičnu skupinu: stariji od 60 godina, osobe smanjene pokretljivosti, osobe s bolestima srca i pluća te indeksa tjelesne mase iznad 30.


Držite se preporuka

Iako se multipla skleroza smatra autoimunom bolesti, ona sama ne smanjuje funkcionalnost imunološkog sustava u borbi protiv zaraza, pa se stoga ne preporučuje uzimati dodatke prehrani koji podižu imunitet. Bolesnici na prvoj liniji lijekova koji modificiraju tijek bolesti nisu u pojačanom riziku od zaraze, no oni na drugoj liniji lijekova trebali bi pojačati oprez.

Ako niste sigurni kako vaša terapija djeluje na rizik od zaraze SARS-CoV-2 virusom, konzultirajte se sa svojim liječnikom koji će sagledati širu sliku vaše terapije te vam dati smjernice.

Bez obzira na razinu osobnog rizika od obolijevanja, pridržavajte se preporuka koje će vas zaštititi od potencijalne zaraze. Pokušajte s poslodavcem dogovoriti rad od kuće, ako već niste. Ne morate prestati obavljati svakodnevne aktivnosti poput kupnje, tjelovježbe ili drugih hobija, no pritom ne zaboravite održavati razmak od 2 metra od drugih osoba, izbjegavajte boravak u gužvi i velika okupljanja, ne dodirujte lice rukama te redovito perite ili dezinficirajte ruke kad ste izvan kuće.

Osim restrikcija i promjena svakodnevnih navika, epidemija unosi i dozu stresa u našu svakodnevicu. Stres negativno utječe na mnoge fiziološke procese u tijelu, a kad se radi o multiploj sklerozi, upravo stres zna biti okidač za pojačanje simptoma MS-a ili relaps. Zato u svoj dnevni raspored ne zaboravite ubaciti barem nekoliko minuta meditacije i vježbi disanja, osigurajte si dovoljno sna i opustite se uz omiljene aktivnosti.



Powered by

Linker
25. travanj 2024 17:20