Dobro je znati
 Getty Images
MINI VODIČ

Na kojem ulju je najbolje pržiti i kuhati

Nisu sva ulja za pečenje. Kad se ulje počne dimiti, to znači da je dostiglo kritičnu točku i da su nastali štetni spojevi koji mogu biti kancerogeni

SUNCOKRETOVO ULJE

Ako baš morate pržiti, suncokretovo ulje može biti dobar izbor. U umjerenim količinama ovo ulje pomaže zdravlju jer sadrži vitamin E, koji se, uz ostalo, povezuje s povoljnim utjecajem na imunosni sustav. Pogodno je i za kuhanje i za pirjanje.


BUČINO ULJE

Na bučinu ulju nije preporučljivo kuhati. Idealan je dodatak povrću, salatama, tjestenini, ali i krem juhama i sladoledu.


MASLINOVO ULJE

Unatoč uvriježenom mišljenju, stabilno je ako se kuha ili se koristi za pečenje. No kad god je moguće, radije ulje dodajte na kraju pripreme jela. Najviše je hranjivih sastojaka u hladno prešanom ulju.


KOKOSOVO ULJE

Na sobnoj je temperaturi u krutom stanju pa nije baš pogodno za salate ili začinjanje jela. No dobro je za pirjanje i pečenje na umjerenim temperaturama, a pogotovo kao zamjena za maslac ili margarin u kolačima. Kokosovo ulje sadrži velik broj zasićenih masnih kiselina, no ima i brojne prednosti.


SEZAMOVO ULJE

Vrlo je popularno u azijskoj kuhinji. Postoji svijetlo i tamno sezamovo ulje. Tamno je pogodnije za nešto niže temperature, npr. za pripremu jela iz woka, ali i umaka, a svijetlo se najčešće koristi za pohanje.


ULJE SJEMENKI KONOPLJE

Preosjetljivo je za kuhanje pa preskočite pirjanje i koristite ga kao završni dodatak juhama i jelima sa žitaricama.


LANENO ULJE

Kao i ulje konoplje, laneno ulje ima izražen orašasti, gorki okus. Upravo zato često se koristi u manjim količinama i dodaje na kraju u guste sokove, kaše, jogurt, salate...

Linker
23. travanj 2024 10:59