Slobodne žene imaju čak 16 sati manje kućanskih poslova od udanih žena koje su ujedno i majke
 Foto: iStock
Dodatni posao

Muškarci su krivi što žene satima čiste po kući

Znanstvenici su u nedavnoj studiji došli do zanimljivih zaključaka, onaj koji je izazvao najviše reakcija svakako je taj da supruzi svojim suprugama stvaraju dodatnih sedam sati kućanskih poslova tjedno!

Sve one udane žene koje se još uvijek pitaju kako je moguće da imaju toliko kućanskih poslova iz dana u dan zanimat će da su znanstvenici otkrili odgovor. A taj je - muž! Naime, kako prenosi Huffington Post, nova studija koju je objavilo Sveučilište Michigan pokazuje da ženama upravo njihov partner stvara dodatnih sedam sati posla po kući na tjedan. S druge strane, supruga svom mužu uštedi jedan sat poslova po kući na tjedan.

Situacija međutim nije tako loša kako je nekad bila. Još 1976. godine žene su u prosjeku provodile 26 sati na tjedan radeći kućanske poslove dok su muškarci tada radili samo šest sati.

Što se zapravo dogodi

- To je dobro poznata pojava. Prilikom stupanja u brak dogodi se značajna preraspodjela posla pa tako muškarci rade više izvan kuće, dok žene počnu raditi više u samom kućanstvu, rekao je Frank Stafford, voditelj istraživanja s Instituta za društvena istraživanja (ISR) sa Sveučilišta Michigan.
Ali, tu nije kraj. Naime, u jednom određenom trenutku, ženama postane još teže.
- Situacija se za žene dodatno pogorša kada dobiju djecu, dodao je Stafford u izjavi. No, nije to njegovo prozvoljno mišljenje. Naime, Staffordova otkrića bazirana su na dnevnicima iz 2005. godine prikupljena u sklopu studije o dinamici prihoda koja se na ISR-u provodi od 1968. godine.

Najmanje čiste žene koje nisu u vezi

Istaživači su proučavali dnevnike kako bi procijenili kako ljudi provode svoje vrijeme te su s time na umu ispitivali muškarce i žene o tome koliko vremena provode kuhajući, spremajući te obavljajući druge osnovne poslove po kući.
Istraživanje je pokazalo da one žene koje nisu u vezi, niti su udane rade najmanje kućanskih poslova, otprilike 12 sati na tjedan. Udate žene u svojim 60-im i 70-im godinama rade gotovo dvostruko više od toga, dok žene s troje ili više djece na tjedan provedu 28 sati spremajući, kuhajući i perući.

Linker
16. travanj 2024 03:44