Foto: iStock
Nova studija

Muška djeca češće se rađaju prerano

Majke koje nose dječake češće dobivaju trudnički dijabetes i imaju više problema s visokim tlakom. Također, povećana je opasnost i od preeklampsije (poremećaja krvnog tlaka) pred porod, a rizik od razvoja trudničkog dijabetesa je četiri posto viši ako ste trudni s muškim djetetom.

Postoji veza između spola bebe i komplikacija u trudnoći i nakon poroda, otkrili su australski znanstvenici sa Sveučilišta Adelaide. Oni su proučavali podatke 600.000 beba u 30 godina.

Ispostavilo se da se dečki češće rađaju prerano (prije 37. tjedna trudnoće), majke koje nose dječake češće dobiju trudnički dijabetes i imaju više problema s visokim tlakom. Također, povećana je opasnost i od preeklampsije (poremećaja krvnog tlaka) pred porod, a rizik od razvoja trudničkog dijabetesa je četiri posto viši ako nosite dječaka, piše Daily Mail.

Dječaci su pod povećanim rizikom i nakon rođenja, pogotovo prerano rođeni. Svaki deseti takav dječak razvije bolest pluća, cerebralnu paralizu, sljepoću ili gluhoću.

Budući da je posteljica ključna za uspjeh trudnoće i da postoji više od stotinu genskih razlika kada se nose dječak ili djevojčica, stručnjaci vjeruju da bi ona mogla kriti odgovor zašto se ovakve stvari događaju.

- Vjerujemo da bi spolne razlike u funkcioniranju posteljice mogle objasniti razlike koje vidimo kod novorođenih dječaka i djevojčica, kao i kod njihovih majki - rekla je voditeljica studije prof. Claire Roberts.

Linker
11. travanj 2024 21:02