O čemu se zapravo radi?
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Muči me nemir u nogama i loš san. Je li to opasno i što da radim?

Mislim da se kod vas radi o takozvanom sindromu nemirnih nogu. Najčešće se radi o nedostatku željeza, manjka folne kiseline i magnezija

Često imam probleme u snu, loše spavam. Imam veliku potrebu za kretanjem, micanjem nogu koje zna biti neugodno. Ponekad trgnem nogom pa me to probudi. Često osjećam žmarce po nogama, osjećaj čudne boli i napetosti. Zbog toga sam neispavana, umorna, lošeg raspoloženja i u strahu. Imam 35 godina i radim na odgovornom mjestu i pod stalnim stresom sam. Ne znam da li je to nešto ozbiljno i što da radim, ali me plaši. Rekli su mi da je o vjerojatno psihički.

Dina L., Pula

Odgovara doc. dr. Vladimira Vuletić, neurolog:

"Vjerojatno se ipak ne radi o psihičkom poremećaju. Mislim da se kod vas radi o takozvanom sindromu nemirnih nogu. On može biti primaran i obično ga je netko u obitelji imao i najčešće se javlja kod mlađih osoba. Isto tako može biti sekundaran kod pojedinih oboljenja ili nedostataka određenih tvari. Najčešće se radi o nedostatku željeza, manjka folne kiseline i magnezija. Mogu ga imati trudnice, dijabetičari, oni s problemima u radu štitnjače, bolestima perifernih živaca, kod jetrenih i bubrežnih bolesti, alkoholizma, Parkinsonove bolesti, reumatoidnog artritisa i sl.

Neprepoznat sindrom

Jako je bitno da se javite neurologu za bolesti pokreta koji će detaljno uzeti podatke o vašim problemima i pregledati vas te odrediti potrebnu obradu. Ovo je nerijetko neprepoznat sindrom i ljudi ne znaju dosta o tome te ga proglašavaju psihičkim problemom. Nisu svjesni da se postavljanjem dijagnoze i utvrđivanjem dodatnih elemenata koje treba korigirati, može liječiti te popraviti kvaliteta života i funkcioniranje."

Linker
25. travanj 2024 08:08