Patite li od cluster glavobolje, pripremite se, njeno vrijeme upravo dolazi
 Foto: iStock
Nisu sve iste

Muče li vas "cluster" glavobolje, migrene ili patite od glavobolja uzrokovanih u vrijeme alergija?

Naučite prepoznati koja glavobolja vam ne da mira, jer nisu sve iste.

Oni koji znaju nešto o glavobolji jako dobro znaju i koliko muke može zadati. Također, vrlo dobro znaju razliku između prave glavobolje, odnosno migrene, te glavobolja uzrokovanih manjkom sna, nedovoljno tekućine ili previše cigareta. Ipak, ono što rijetki primjećuju jest da postoje tzv. sezonske glavobolje koje se kod pojedinih ljudi javljaju uvijek u isto doba godine.


Uz vrijeme vežemo cluster glavobolje

Među onima koje su najčešće povezuju s promjenom vremena je cluster glavobolja. To je ona glavobolja pri kojoj se bol javlja u predjelu čela, iza oka i oko sljepoočnica, uvijek na istoj strani glave i u većini slučajeva se ne širi. Tipični prateći simptomi su suzenje oka, spuštanje vjeđe, curenje iz nosa ili znojenje čela i lica. Napadaji boli javljaju se jednom do dvaput dnevno i traju od 30 minuta do tri sata. Obično se javljaju u ciklusima od po 15 dana do tri mjeseca.

Cluster glavobolja javlja se rjeđe od migrene te je češća kod muškaraca. Najvažniji faktor za njezin nastanak je konzumacija alkohola, a mogu je izazvati i stres, vrućina, promjena vremena, izostavljanje obroka i predugo spavanje. Kod nekih osoba ona je i nasljedna.


Ah te migrene...

Migrene su druge najčešće koje stvaraju probleme, a očituju se pulsirajućom boli u jednoj strani glave, praćenom mučninom, podražajem na povraćanje i poremećajem vida, a može trajati najduže do 72 sata ako se ne liječi.

Migrena se javlja periodično i obično zahvaća polovicu glave. Prije napadaja često se javlja aura (to je naziv za tzv. predsignal prije pravog migrenskog napadaja, a može trajati nekoliko minuta do sat vremena). Aura može biti u obliku bljeskajućih točkica u vidnom polju, ispadi vidnog polja, te poremećaj motorike ili osjeta.

E sada, mnogi se pitaju kako je uopće vrijeme povezano s nastankom glavobolja, a sve je pokušala objasniti MaryAnn Mays, neurologinja na klinici u Clevelandu.


Portrait of a beautiful woman in her 30s, putting the make up on, as a part of her morning routine
Getty Images
Liječnici preporučuju voditi dnevnik glavobolje i izbjegavati "okidače" koji glavobolju mogu potaknuti.

Zašto je tome tako

- Nismo sto posto sigurni, ali pretpostavljamo da to ima veze s unutarnjim satom koji svatko od nas ima u svom mozgu, a povezan je s cirkadijalnim ritmom. Unutarnji sat je osjetljiv na količinu dnevnog svjetla, a to pomaže u kontroli ciklusa spavanja. Pretpostavlja se da promjena u ciklusu spavanja utječe na sezonske glavobolje - zaključila je neurologinja.

Dodala je da su tijekom ljeta najčešće migrene jer su mnogi osjetljivi na toplinu.

- Neki od mojih pacijenata koji pate od migrena tvrde da oluju ili drugu značajniju promjenu vremena mogu prognozirati i prije meteorologa - govori liječnica.


Kako ublažiti glavobolje koje su uvjetovane vremenom?

Osobe koje već godinama pate od spomenutih problema savjetuju dovoljno se naspavati i ne preskakati obroke.

Liječnici preporučuju voditi dnevnik glavobolje i izbjegavati "okidače" koji glavobolju mogu potaknuti. To su, podsjećamo, stres, nezdrava hrana, uživanje u nikotinu i/ili alkoholu. Stoga, kad ste na odmoru, zbilja odmarajte jer je to jedini način da se nakupljeni stres kanalizira bez boli, a djeluje i preventivno.

Linker
24. travanj 2024 10:23