Dežurna ordinacija

Možemo li spriječiti razvoj osteoporoze?

Važno je redovito vježbanje, ovisno o dobi i mogućnostima - od sportova (npr. s reketom) ili nordijskog hodanja, vježbanja s utezima…

U zrelim sam godinama, već dosta dugo u menopauzi. Na sistematskom pregledu upozorili su me na osteopeniju. Nisam sklona uzimanju lijekova pa bih željela znati postoji li neki način da se zaštitim od pogoršanja, tj. da spriječim osteoporozu.

Magdalena G., Sisak
 


Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

Cropix
 

"Osteopenija je smanjenje koštane mase bez kliničkih simptoma. O povećanju mineralne gustoće i poboljšanju kvalitete kostiju trebalo bi misliti već u mladosti, no i u starijoj dobi možemo dosta učiniti u prevenciji osteoporotičnih prijeloma - prehrana bogata kalcijem i vitaminom D, zdrave prehrambene navike, a posebno je važna tjelesna aktivnost. Tjelesna aktivnost važan je poticaj za koštanu izgradnju, pa iako je u starijoj dobi učinak nešto manje značajan, ipak usporava gubitak koštane mase, poboljšava mišićnu koordinaciju te smanjuje rizik od pada i prijeloma. Važno je redovito vježbanje, ovisno o dobi i mogućnostima - od sportova (npr. s reketom) ili nordijskog hodanja, vježbanja s utezima… I oni koji su slabijih tjelesnih mogućnosti i starije dobi mogu raditi korisne vježbe koje nisu naporne (mogu se raditi stojeći ili sjedeći na stolici ili ležeći)." 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo