Imate minutu?
 Getty Images
ZDRAVLJE

MOŽE VAM I SPASITI ŽIVOT Test koji u 60 sekundi otkriva zdravstveno stanje

Ovi jednostavni testovi koje možete učiniti u udobnosti svog doma iznenađujuće precizno otkrivaju vaše zdravstveno stanje. A što je najbolje od svega, dovoljna je samo minuta da ih napravite.

TEST ZA PROVJERU VIDA

Pogledajte u okvir vrata ili veliki prozorski okvir u sobi, najprije desnim okom (stavite dlan preko lijevog oka 30 sekundi), a onda to učinite lijevim okom. Što to znači: Trebali biste vidjeti rubove okvira kao vertikalne i horizontalne paralelne linije. Ako vam rubovi okvira izgledaju iskrivljeno, to može značiti da imate makularnu degeneraciju. Jedan od prvih znakova senilne makularne degeneracije, koja je uobičajena kod osoba poslije 50. godine, može dovesti do sljepoće, a mogu se javljati u obliku valovitih ili iskrivljenih linija ili zamagljenja u vidnom polju. Što prije odite na liječnički pregled.


TEST ZA PROVJERU ZADAHA POMOĆU ŽLICE I VREĆICE

Što trebate učiniti: Rubom žlice postružite površinu jezika što dublje možete prema njegovu stražnjem dijelu, zatvorite žlicu u plastičnu vrećicu, stavite je pod svjetlost lampe na minutu i onda pomirišite. Voćni miris može ukazivati na ketoacidozu (što može biti znak dijabetesa). Bris jezika treba biti čist, ali ako je gust, obojen ili ima neugodan miris, to može biti rani znak problema s respiratornim sustavom, jetrom, bubrezima, hormonima ili crijevima.

Miris amonijaka može ukazivati na probleme s bubrezima, a neugodni mirisi mogu ukazivati na probleme sa želucem i plućima. Međutim, istraživanja pokazuju da u 90 posto svih slučajeva zadah iz usta ukazuje na manje zlokobne bolesti kao što su bolesti desni, oštećene plombe ili karijes pa što prije posjetite stomatologa. Ovaj test ujedno je najbolji pokazatelj kako vaš dah miriše drugim ljudima.


TEST ZA ZAČEPLJENE ARTERIJE

Lezite na krevet i podignite obje noge na jastuke pod kutem od 45 stupnjeva. Držite ih tako minutu, zatim brzo opustite noge prema dolje preko ruba kreveta pod 90 stupnjeva. Ako jedno ili oba stopala poblijede kada su na povišenom i treba im nekoliko minuta da im se vrati normalna ružičasta boja ili postaju svijetlocrveni kada vise, to može ukazivati na oštećene arterije i povećan rizik od srčanih bolesti. Faktori rizika uključuju visok krvni tlak, visoku razinu kolesterola i dijabetes. Kod zdravih osoba normalna ružičasta boja trebala bi se vratiti za 10-30 sekundi


PODRIGIVANJE ZA KONTROLU ŽELUČANE KISELINE

Umiješajte žličicu sode bikarbone u čašu vode iz slavine i popijte odjednom na prazan želudac. Glasno podrigivanje u roku od pet minu ta može ukazivati na zdrave razine želučane kiseline, jer miješanje natrijeva bikarbonata sa želučanom kiselinom stvara reakciju koja izaziva podrigivanje. Razina želučane kiseline kod nekih se ljudi smanjuje nakon 40. godine, što uzrokuje slabu probavu i slabu apsorpciju hranjivih tvari.

Niske razine kiseline mogu uzrokovati žgaravicu, a ako mislite da imate niske razine želučane kiseline, izbjegavajte prekomjerno korištenje antacida jer oni mogu pogoršati stanje.


TEST ZA DEMENCIJU UZ POMOĆ SATA

Nacrtajte sat na papiru, dodajte brojeve i napravite kazaljke na 3.40 sati. Otežano crtanje sata i ako brojevi nisu u ispravnom redoslijedu mogu biti znak blagog kognitivnog oštećenja ili početka demencije. Ovaj test govori o širokom rasponu kognitivnih sposobnosti uključujući pamćenje i rješavanje problema, kao i izvršne funkcije kao što je planiranje.

Linker
19. travanj 2024 02:14