S prekriženim nogama kao i sa svim u životu: oprezno i umjereno i sve će biti OK!
 Foto: iStock
Evo što trebate znati

Može li sjedenje prekriženih nogu doista uzrokovati proširene vene?

Oduvijek se šuška da sjedenje prekriženih nogu nije zdravo. No postoji li iza tih glasina ikakva stvarna zdravstvena potvrda da ta navika može biti loša za vaše zdravlje?

John Harris, vaskularni kirurg iz zdravstvenog centra Stanford Health Care u Kaliforniji, tvrdi da se ne trebamo pretjerano brinuti oko toga da će nam sjedenje prekriženih nogu izazvati proširene vene. Umjesto toga savjetuje da redovitije vježbamo i češće šećemo.

Ukoliko prilikom takvog sjedenja i osjetite da vam trnu noge, sve će se vratiti u normalu čim se ispravite i krv iznova prokola.

No što je s ostalim potencijalnim negativnim učincima takvog sjedenja, poput oštećenja živaca, visokog krvnog tlaka i lošeg držanja? Jesu li i oni povezani s konkretnim načinom sjedenja? Prema istraživanjima ispada da postoje neki dokazi kako mogu uzrokovati probleme, ali na sreću oni su tek privremeni.

Rezultati istraživanja objavljenog u međunarodnom znanstvenom časopisu Journal of Clinical Nursing tako pokazuju određene poveznice između sjedenja s prekriženim nogama i visokog tlaka, ali se i to stanje povratkom nogu u početan položaj vraća u normalu - bez ikakvih dugotrajnih posljedica. Ipak, ukoliko često sjedite u ovom položaju, svakih pola sata napravite pauzu i prošećite.

I na kraju, postoji određena zabrinutost da ovakav način sjedenja može ozbiljno utjecati na vaše držanje, a zatim i na probavni sustav te na razinu stresa. To je djelomično točno, budući da ukoliko uspijevate sjediti ravno neće biti negativnog učinka na držanje. Problem je u tome što je prilikom takvog sjedenja prilično teško održati uspravan položaj tijela.

Zaključak: ovakav način sjedenja vam neće naštetiti, ali svakako pripazite da češće radite pauze i da se - krećete!

Linker
15. travanj 2024 01:45