Omekšavanjem i topljenjem kamenci će se smanjivati te će se njihov sadržaj polako izlučivati putem crijeva
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Može li neki čaj pomoći otapanje žučnih kamenaca?

Za otapanje žučnih kamenaca pomažu čaj i kapi, naravno na bazi ljekovitog bilja

Moja je dijagnoza Cholelythiasis (kamen u žučnoj vrećici). Može li mi neki čaj pomoći da eventualno ne moram na operaciju, posebno u ovo vrijeme covida-19?

Zlata K., Zabok

Odgovara dr. Ksenija Krajina Pokupec, fitoterapeut:

Cropix

"Za otapanje žučnih kamenaca mogu vam pripremiti čaj i kapi, naravno na bazi ljekovitog bilja. Kamenci su najčešće: kolesterolski (od viška masnoće u krvi), zatim bilirubinski (od bilirubina koje izlučuje naša jetra), a najrjeđi su anorganski, koji se teže tope. To znači da uravnoteženjem masnoća u organizmu, poticanjem jetre na bolji rad, poticanjem metabolizma i blagom detoksikacijom određenim ljekovitim biljkama možemo polako topiti i omekšavati kamence. Omekšavanjem i topljenjem kamenci će se smanjivati te će se njihov sadržaj polako izlučivati putem crijeva, tj. stolice. Neće puknuti, neće biti oštrih rubova i to vas ne treba zabrinjavati. Do toga može dovesti limunov sok pomiješan s maslinovim uljem pa to nemojte uzimati.

Pirika i maslačak

Čaj koji vam mogu pripremiti je od pirike i maslačka i on će regulirati masnoće i smanjiti njihovo odlaganje u kamen, a frangula će potaknuti izlučivanje otopljenog sadržaja putem crijeva. Menta i kamilica ublažit će bolove i smirivati upalu svojim antiflogističnim djelovanjem, a komorač će smanjiti grčeve i nadutost i također polako otapati kamen. Biljne kapljice - tinktura od stolisnika, imele, anđelike i vodopije zaokružit će ovu priču regulirajući metabolizam, masnoće i rad jetre. Dnevno se pije litra čaja sa 50 kapi tinkture. U prehrani svakako trebate pripaziti na masnu hranu i hranu koja je pržena, pohana, koja vas napuhuje. Vodim vas i savjetujem te s vremenom pojačavam i prilagođavam terapiju prema vašim simptomima dok ne dođemo do cilja. Svaka šalica čaja bit će vaša šalica zdravlja."

Linker
05. ožujak 2024 19:17