za i protiv

Može li laserska akupunktura pomoći u prestanku pušenja

Tretmanom se nastoji smanjiti napetost i nervoza, poboljšati cirkulacija, stvoriti opuštajući osjećaj olakšanja te smanjiti želja za nikotinom.

 

ZA

Zdravstvena osiguranja nekih europskih zemalja poput, primjerice, Nizozemske pokrivaju laserski tretman koji se koristi prilikom odvikavanja od pušenja, a ta je terapija već nekoliko godina dostupna i u Hrvatskoj.

Metoda je potpuno bezbolna, primjenjuje se niskofrekventni laser koji tijekom 90 minuta tretmana stimulira energetske točke na uhu, rukama i nogama koje se inače povezuju s ovisnosti o nikotinu.

Tretman koji se naziva laserska akupunktura i koji slovi kao odličan spoj najmodernije tehnologije sa zapada i tisućljetnih narodnih spoznaja i iskustva tradicionalne kineske medicine podiže razinu endorfina u tijelu stvarajući ravnotežu koja pomaže da se izbjegne apstinencijska kriza.

Tretmanom se nastoji smanjiti napetost i nervoza, poboljšati cirkulacija, stvoriti opuštajući osjećaj olakšanja te smanjiti želja za nikotinom. Opuštanje motivira i potiče kontrolu nad snažnom željom za cigaretom koja se javlja nakon prestanka pušenja, a smatra se i da tzv. soft laser utječe na smanjenje nervoze, razdražljivosti i tjeskobe u razdoblju neposredno nakon prestanka pušenja.

Lasersku akupunkturu izvode educirani akupunkturolozi koji koriste laser umjesto igala, zbog čega je ovaj tretman potpuno bezbolan, a omogućeno je tretiranje točaka koje su nedostupne ili teško dostupne bockanju iglama.

Ovakav tretman traje kraće od klasične terapije iglama, a već je deset godina vodeća metoda odvikavanja od raznih ovisnosti poput pušenja, prekomjernog konzumiranja alkohola, prejedanja... Osobito je raširena u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj, Portugalu, Rusiji...

Primjenjuje se i u zemljama u našem okruženju, centri za lasersku akupunkturu postoje i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji... Iskustva iz centara koji provode lasersku akupunkturu kažu da se većina, odnosno oko 85 posto, pušača koji su odlučili prestati pušiti već nakon jedne terapije od 90 minuta rješava fizičkih simptoma prestanka pušenja (tjeskoba, razdražljivost, glavobolje). Tri mjeseca nakon prestanka pušenja prati se napredak te se po potrebi tretman može ponoviti. Uživanje duhana vodeći je uzrok preventabilnih smrti na svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija duhanu pripisuje gotovo šest milijuna smrti godišnje. Očekuje se da će se do 2030. godine taj broj povećati na više od osam milijuna smrti godišnje.

Većina ljudi duhan počne konzumirati prije 18. godine, 20 posto hrvatskih učenika probalo je pušiti cigarete prije 10. godine, a svaki drugi učenik pušač u dobi od 13 do 15 godina pokazuje znakove ovisnosti. Hrvatska, u kojoj više od trećine stanovništva svakodnevno puši, spada u sam vrh, a žene u Hrvatskoj puše najviše u Europi.

 

Pušenje je najvažniji uzročnik bolesti, primjerice 90 posto oboljelih od raka pluća su pušači. Osim toga pušenje ne šteti samo pušaču nego i onima koji su u njegovoj blizini te se smatraju pasivnim pušačima.

 

Prestanak pušenja već nakon 20 minuta pokazuje dobre učinke na organizam - primjerice snižava se krvni tlak.

 

PROTIV

U ovom trenutku nema dovoljno dokaza o djelotvornosti laserske terapije za odvikavanje od pušenja da bi se moglo nedvojbeno zaključiti kako terapija jest ili nije djelotvorna, ističu na portalu Dokazi u medicini. Brojne terapije predložene su za pomoć pušačima u prestanku pušenja, a jedna od njih je i terapija laserom. Laser niskog intenziteta ne izaziva nikakav osjet te postoji dvojba o tome ima li uopće ikakva fiziološkog učinka na normalno tkivo, uključujući živce, iako ograničeni podaci iz istraživanja provedenih na izoliranim stanicama u laboratoriju ukazuju da možda ima protuupalne učinke.

S obzirom na upite, na portalu Dokazi u medicini pokušali su utvrditi kako djeluje terapija i je li djelotvorna. Cochrane sustavni pregled objavljen 2014. godine analizirao je kliničke pokuse na ljudima u kojima je analizirana akupunktura i laserska terapija za odvikavanje od pušenja. O laserskoj terapiji pronađene su tri kontrolirane studije, od kojih je jedna (Kerr, 2008) pokazala pozitivan učinak, što se razlikovalo od druge dvije (Cai, 2000; Docherty, 2003) koje nisu pokazale da laserska terapija može pomoći u odvikavanju od pušenja. Te razlike mogu se objasniti razlikama u tim studijama.

Primjerice, studije su se razlikovale po uključenim ispitanicima. Studija Cai 2000. uključila je adolescente koji su pušili samo pet cigareta na dan, studija Docherty 2003. uključila je odrasle iz siromašnih područja, dok je studija Kerr 2008. uključila odrasle osobe bez ikakvih ograničenja.

Studije su se razlikovale i po dozi lasera koja se primjenjivala. Autori sustavnog pregleda zaključuju da zbog nedosljednih rezultata kliničkih pokusa trenutno nije moguće zaključiti je li laserska terapija za odvikavanje od pušenja djelotvorna ili nije.

Pretpostavljeni mehanizam djelovanja, prema trenutačnim teorijama, jest da takva terapija stimulira periferne živce koji onda izazivaju određene učinke u središnjem živčanom sustavu. Autori naglašavaju da je potrebno više informacija i o mogućem mehanizmu djelovanja uz ispitivanja kliničkog značaja takvih terapija te da je bilo kakav učinak akupunkture vjerojatno posljedica otpuštanja aktivnih tvari u mozgu koje se nazivaju neurotransmiteri, što bi značilo da njihov učinak nije dulji od 24 sata, a vjerojatno je i znatno kraći. Budući da postoje brojne terapije za koje je dokazano da su djelotvorna pomoć u odvikavanju od pušenja, svima koji žele prestati pušiti preporučuje se savjetovanje s liječnikom i primjena dokazano djelotvornih metoda.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo