SPOLNI ŽIVOT

Mogu li oboljeli poboljšati seksualni život?

Unatoč tome što seksualni problemi oboljelih od dijabetesa mogu frustrirati i do te mjere izazivati tjeskobu da se ponekad čini da je lakše odustati od seksa nego naći načina da se problemi ublaže ili izbjegnu, postoji niz stvari koje možete poduzeti kako biste održali aktivan i zadovoljavajući spolni život.

Protiv umora i manjka energije

Ako je problem manjak energije i osjećaj stalnog umora, pokušajte spolne odnose imati u neko drugo doba dana, a ne navečer, odnosno onda kad vam se čini da imate najviše energije. Noć nije uvijek najbolji izbor, jer nakon dugog radnog dana u kombinaciji s iscrpljenošću koju nosi bolest, zadnje što vam je na pameti je seks. Možda biste trebali probati jutarnji ili poslijepodnevni seks: eksperimentirajte malo dok ne otkrijete koje doba dana vam najbolje odgovara.

Koristite lubrikante

Ne oklijevajte posegnuti za lubrikantima kako biste spriječili da vam vaginalna suhoća pokvari užitak u seksu. Lubrikanti na bazi vode su najbolji izbor, a ako je potrebno, još malo lubrikanta možete dodati i tijekom spolnog čina. Budite oprezni, neki lubrikanti sadrže šećer, poput glicerina i propilen glikola (u mnogim proizvodima koristi se kao zamjena za šećer), koji može narušiti pH ravnotežu vagine i potaknuti razvoj gljivičnih infekcija.

Pomoć lijekova

Nadomjesna hormonska terapija i ženama i muškarcima može biti od velike pomoći kod problema smanjenog libida, ženama kod vaginalne suhoće, a muškarcima kod erektilne disfunkcije.

U dobroj formi

Seks se može smatrati određenim oblikom tjelovježbe s obzirom na to da troši energiju, stoga morate voditi računa o razini šećera u krvi. Ako uzimate lijekove koji povećavaju razinu inzulina u tijelu, može doći do hipoglikemije u bilo kojem trenutku pa tako i za vrijeme spolnog odnosa. Zbog toga bi bilo dobro prije seksa provjeriti razinu šećera u krvi. Uz to, treba imati na umu da je sve ono što je dobro za vaše srce dobro i za vaše genitalije. Seksualno uzbuđenje, prirodno vlaženje vagine i erekcija usko su povezani s dotokom krvi u genitalne organe. Zato je važno da usvojite način života koji je dobar za očuvanje zdravog srca i dobre cirkulacije, a to uključuje redovitu fizičku aktivnost. Poboljšat ćete razinu energije, raspoloženje, izgled, a time i razinu samopouzdanja.

Inkontinencija ne mora biti barijera

Mnogi dijabetičari imaju problem s inkontinencijom, no zbog toga se ne morate stidjeti. O tome otvoreno razgovarajte s partnerom i pokušajte riješiti problem tako da ispod sebe stavite ručnik ili jednokratnu nepromočivu podlogu kakve se mogu kupiti u ljekarnama.

S pumpom ili bez nje?

Neki smatraju da inzulinska pumpa nije nikakva prepreka za seks, dok neki osjećaju da ih aparatići ili cjevčice prikvačene uz tijelo čine manje privlačnima ili da ubijaju erotičnost trenutka. Ako se ubrajate u drugu kategoriju, pumpu možete skinuti prije seksa. Bez rizika pumpa se može skinuti na 45 minuta, no stručnjaci preporučuju da si tada ubrizgate malu dozu brzodjelujućeg inzulina kako biste pokrili period dok ste bez pumpe i rizik od problema sveli na minimum. Nakon seksa bilo bi dobro ponovno provjeriti razinu šećera u krvi te uzeti dozu inzulina ako je visok ili nešto prigristi ako je nizak.

Razgovor s liječnikom

Seksualna disfunkcija kod dijabetičara može biti znak progresije bolesti ili znak da bolest nije pod kontrolom. Raspitajte se i o nuspojavama lijekova koje uzimate te pitajte postoji li zamjenski lijek čije nuspojave ne uključuju one koje štete spolnom životu.

Drugi oblici intimnosti

Kad spolna želja nije onakva kakvu priželjkujete, usredotočite se na druge oblike intimnosti s partnerom koji ne uključuju snošaj, primjerice masaže, zajedničke kupke ili jednostavno maženje.

Potražite novu 'igračku'

Žene s dijabetesom često imaju smanjen dotok krvi u vaginu zbog promjena u krvnim žilama, a to uzrokuje manjak osjeta i uzbuđenja koje izaziva prirodnu ovlaženost. Istraživanja su pokazala da dijabetičari ne doživljavaju orgazam tako lako kao zdrave osobe, i to zbog promjena u krvnim žilama i oštećenja živaca. Najbrži način da postignete odgovarajuću stimulaciju jest uz pomoć vibratora. Potražite model koji ima mogućnost stimulacije klitorisa, jer nećete imati veliku korist od modela koji su samo veliki ili pružaju preintenzivnu stimulaciju unutar vagine.

Obratite pažnju na pH vrijednosti

Povišena razina šećera u krvi može narušiti pH ravnotežu vagine te tako povećati izglede za razvoj kroničnih infekcija. Kad su pH vrijednosti previsoke, zdravi laktobacili u vagini ne mogu preživjeti te dolazi do pojačanog razmnožavanja štetnih bakterija i razvoja bakterijske vaginoze ili gljivične infekcije. Dobar način da ravnotežu bakterijske flore u vagini održite zdravom jest pomoću vaginalnog gela koji se može kupiti i bez recepta, a koji treba nanositi dva puta tjedno.

Opustite se

Vaš stav prema vašoj bolesti može utjecati na vaš spolni život. Morate prihvatiti da s dijabetesom uvijek trebate biti spremni očekivati neočekivano, a tu jako pomaže smisao za humor, naročito u situacijama kad nešto pođe naopako. Vaš partner, posebno ako je to novi partner, stav o svemu tome vjerojatno će preuzeti od vas. Ako ste vi opušteni i samopouzdani, takvu ćete poruku prenijeti i njemu.

Linker
05. travanj 2024 20:57