Pravilnije je kihati ili kašljati u papirnatu maramicu koju potom bacite u koš za smeće.
 Foto: Istock
STARE MUDROSTI MOŽDA I NISU NAJBOLJE

Mnogi rade ovih 5 stvari kada su prehlađeni. Prestanite, ne djeluju

Neki postupci pojačavaju i produljuju neugodne simptome prehlade ili gripe.

Liječenje prehlade nije tako zahtjevno, no izgleda da sve radimo suprotno te prenosimo viruse svima oko sebe, produžujemo trajanje neugodnih simptoma i pripremamo tlo za još jednu prehladu.

Evo što ne biste trebali raditi kada ste prehlađeni.

STAVLJATI RUKE NA USTA KADA KAŠLJETE ILI KIŠETE

Pristojno je i vrlo poželjno prekriti usta kada kašljete ili kišete (ili oboje), ali ne dlanom jer se tako klice, koje završe u vašoj ruci, direktno prenose na sve što potom dodirnete. Virus prehlade živi u sluzi, a to je ono što vam ostane u ruci kad kihnete ili kašljete.

Virusi će preživjeti još do tri sata na predmetima poput kvake, računala, telefonske slušalice mobitela, knjige ili bilo čega drugoga što potom primite.

Pravilnije je kihati ili kašljati u papirnatu maramicu koju potom bacite u koš za smeće. Ili u vlastiti lakat prije nego u dlan. Uvijek perite ruke nakon što ste u njih kašljali ili kihali te zamolite sve ukućane, posebno tome učite djecu, da češće peru ruke tijekom sezone prehlade i gripe. Oči ne trljajte prstima jer je vjerojatno da na njima ima klica. Mudrije je ne dodirivati lice dok najprije ne operete ruke.

UTOPLITI SE

Prehlada i gripa gotovo neizbježan su dio zime, ali ne isključivo zato što je hladno. U jednom istraživanju znanstvenika u Salisburyju u Engleskoj ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine.

Jedna je bila toplo zamotana, a druga je sjedila vani s nogama u hladnoj vodi. I jedni i drugi bili su izloženi rinovirusima, a stupanj zaraženosti, pokazali su rezultati, bio je jednak i kod jednih i kod drugih. Naime, zimi smo češće prehlađeni jer više vremena provodimo u zatvorenim prostorima udišući zrak sa zaraženima.

U zatvorenim, nedovoljno prozračivanim prostorima pogoršavaju se dišne tegobe. Svjež zrak cirkuliranjem tjera klice van, zato redovito provjetravajte prostorije u kojima boravite i spavate.

Boravak na otvorenom smanjuje mogućnost udisanja klica i virusa pa što češće šećite na svježem zraku. Uz adekvatnu odjeću i obuću, niske temperature vam nisu neprijatelj. Ne pojačavajte grijanje jer isušuje sluznicu u nosu, ustima i očima, a one su prva linija obrane od virusa.

ODMAH IĆI LIJEČNIKU

Jedna od najčešćih pogrešaka je odmah otići liječniku nakon pojave prvih simptoma ili samoinicijativno posezati za antibioticima. Njima se liječi samo bakterijska upala, a nisu nimalo učinkoviti protiv prehlade i gripe jer su to bolesti uzrokovane virusima.

Upotreba antibiotika smanjuje otpornost organizma na bakterije pa su oni sve manje učinkoviti i kod bakterijske infekcije jer ubijaju dobre bakterije u našem organizmu koje su važne za imunosni sustav. Također, „prerani“ odlazak liječniku dodatno vas izlaže riziku da ćete pokupiti virus gripe u liječničkoj čekaonici.

Liječnik vam je potreban ako curenje nosa traje duže od dva tjedna (možda je riječ o alergiji), ako vas bole mišići u većini tijela, imate glavobolju i visoku temperaturu (možda je riječ o gripi), otežano gutate i boli vas grlo duže od pet dana te imate povišenu temperaturu (mozda je riječ o angini), ako osjetite jaku bol u uhu (to može biti upala srednjeg uha), ukočen vam je vrat i osjetljivi ste na jako svijetlo (možda je riječ o meningitisu; tada trebate hitnu liječničku pomoć), ako vas boli uho, sinusi ili prsa duže od pet dana (možda je riječ o bakterijskoj upali pluća).

Na početku pojave simptoma, najbolje je odmarati se, piti puno tekućine i po potrebi koristiti paracetamol ili andol. Ako se simptomi ne povuku, otiđite liječniku.

Ako vam propiše antibiotik, uz njega uzimajte i probiotike za obnovu dobrih crijevnih bakterija.

IZGLADNJIVATI PREHLADU

Izgladnjeti prehladu možda je „mudrost“ koju ste čuli od starijih, ali nije poželjna. Kad ste bolesti, kvalitetna će prehrana ojačati imunosni sustav i pomoći organizmu da se izbori protiv virusa. Uz dovoljno sna i tekućine bit će najbolje što možete učiniti kada ste prehlađeni. Svježe sezonsko voće i povrće obiluje hranjivim tvarima koje su vam potrebnije kada ste bolesni.

Jedite voće i povrće bogato antioksidansima poput beta-karotena i vitamina C i E. Mnogo tekućine, najbolje voda i čajevi, nadoknadit će tekućinu izgubljenju visokom tjelesnom temperaturom i iskašljavanjem sluzi.

TRČATI U LJEKARNU

Mnogo je pripravaka namijenjenih suzbijanju simptoma prehlade i gripe, no kad smo bolesni razmislite je li pametno pojačano ih uzimati? Organizam je oslabljen, imunosni sustav preopterećen i treba mu odmor. Lijekovi bez recepta ne liječe samu prehladu niti gripu i nikako ih ne uzimajte bez da se prethodno konzultirate s ljekarnikom jer uzimanje previše preparata može biti i kontraproduktivno.

Bolje je ostati kod kuće (ako možete) prva tri dana prehlade. Osim što ste tada najzarazniji, nastojte se odmarati, šetajte na svježem zraku, nemojte pušiti niti piti alkohol, hranite se kvalitetno i mnogo spavajte. Sve će to ojačati imunosni sustav.

Linker
14. travanj 2024 17:04