Biti neoprezan u ovom slučaju nikako nije dobro.
 Getty Images/iStockphoto
Lijekovi i vrućine

Mnogi ljeti čine ovu grešku, a zaboravljaju da zbog toga lijekovi ne djeluje i da mogu biti opasni

Zatražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje tlaka. I uvijek pročitajte upute o čuvanju lijeka!

Kronični bolesnici su najugroženija skupina. Uz to što moraju paziti da pravilno i redovito uzimaju lijekove, trebali bi svakodnevno provjeravati biometeorološku prognozu kako bi mogli što bolje prilagoditi svoje aktivnosti vremenskim uvjetima.

Srčani bolesnici i oni s krvožilnim bolestima moraju biti posebno oprezni tijekom ljeta, jer se za vrućina krvne žile šire, čemu se mora prilagoditi i terapija.

Tu su i dijabetičari, osobe s neurološkim problemima i drugi. Zapravo, bilo bi mudro da se svi kronični bolesnici prije ljeta konzultiraju sa svojim liječnikom kako bi im se terapija eventualno korigirala zbog promijenjenih vanjskih uvjeta. No, tu pažnja i briga ne prestaju. Naime, lijekovi su podložni kvarenju te je za sve određen rok trajanja i način čuvanja, stoga smo provjerili u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kako čuvati lijekove tijekom ljeta.


Uvjeti čuvanja

- Način čuvanja određuje se tijekom postupka davanja odobrenja za stavljanje lijeka u promet, a ta se odluka donosi temeljem farmaceutskih podataka o lijeku koji sadrže rezultate ispitivanja stabilnosti lijeka u različitim uvjetima čuvanja s obzirom na različite stupnjeve temperature i vlage. Uvjeti u kojima se lijek mora čuvati navode se u informacijama o lijeku, odnosno u sažetku opisa svojstava lijeka koji je namijenjen zdravstvenim radnicima te u uputi o lijeku koja je namijenjena pacijentima i na pakiranju lijeka - pojašnjavaju iz HALMED-a.

Uz to ističu da odobreni uvjeti čuvanja lijeka ne ovise o godišnjem dobu i treba ih se pridržavati uvijek.

Čuvanjem lijeka na odgovarajući način osiguravaju se njegova kakvoća, djelotvornost i sigurnost primjene.

- Lijekove treba čuvati u originalnom pakiranju i na propisani način te ih koristiti unutar istaknutog roka valjanosti s obzirom na to da se fizikalno-kemijska svojstva lijeka mogu narušiti u slučaju neprimjerenog čuvanja te nakon isteka roka valjanosti. Primjerice, moguće su promjene u izgledu ili boji tableta ili čepića, otopine se mogu zamutiti i sl.

Close-up of woman ready to taking a pill at home with drinking glass
Getty Images/iStockphoto
Gdje god išli ne zaboravite sa sobom ponijeti terapiju koja vam je propisana.

Pacijenti bi trebali znati da se na pakiranju lijeka i uputi o lijeku nalaze važni podaci poput roka valjanosti lijeka, doziranja, načina primjene i čuvanja lijeka.

Uz svaki lijek priložena je i uputa o lijeku, koja se može pronaći i u bazi lijekova na internetskim stranicama HALMED-a - navode.


Pridržavanje terapije

Pojedini lijekovi moraju se čuvati u hladnjaku. U takvim je slučajevima u uputi, odnosno na pakiranju lijeka, jasno navedeno: "Čuvati u hladnjaku". Pojedine lijekove, primjerice antibiotičke oralne suspenzije, nakon prvog otvaranja i pripreme potrebno je čuvati u hladnjaku, što je također navedeno u uputi.

Pri odlasku na put lijekove bi trebalo ponijeti u originalnom pakiranju, zaštićene od visoke temperature i vlage, tj. i tada se pridržavati propisanih uvjeta čuvanja.

Postoje i posebne kutijice za transport lijekova pa ih je dobro nabaviti. Tako ćete biti zaštićeni od vlage i vrućine.

- Kronični bolesnici moraju se pridržavati terapije koju im je propisao liječnik te se za sva pitanja o izboru i korištenju terapije trebaju obratiti najbližem zdravstvenom radniku u mjestu boravka tijekom odmora i putovanja. Općenito, preporuka je korisnicima lijekova, odnosno roditeljima čija djeca koriste lijekove, da prije odlaska na odmor osiguraju potrebnu terapiju ili da provjere može li se u mjestu u koje putuju nabaviti određeni lijek - navode iz HALMED-a. Iako nepravilno skladištenje može promijeniti svojstva lijeka i vjerojatno dovesti do nekih neželjenih učinaka, o tome nema podataka.

Amazing sexy woman in white swimsuit with perfect sport body posing at the beach. Concept of sport womans body in swimwear
Getty Images/iStockphoto
Neispravan lijek ima nuspojave - informirajte se o lijekovima koje trošite u uputi ili na stranicama HALMED-a.

Kakvoća lijeka

- Prijave nuspojava ne prate se s obzirom na način čuvanja ili skladištenja lijeka te stoga takvi podaci nisu dostupni. Međutim, savjetujemo da se iz mjera opreza lijek čuva onako kako je propisano u uputi i na pakiranju lijeka da bi se osigurala odgovarajuća kakvoća lijeka, a time i sigurnost i učinkovitost - kažu u HALMED-u.

I za kraj poručuju: ako imate zdravstvene probleme i uzimate lijekove, uvijek ih držite na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku. Uvijek pročitajte upute o čuvanju lijeka. Zatražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje tlaka.

Linker
21. travanj 2024 23:04