Mnoge žene ne vole razgovarati o ovom intimnom dijelu tijela, što samo dovodi do zbunjenosti.
 Foto: iStock
Jer svaka je za pet

Mitovi o donjim usnama koje biste već ovaj čas trebali zaboraviti

Slobodno uzmite ogledalo u ruke i proučite što se to događa 'tamo dolje'.

Vrijeme je da konačno razbijemo mitove o stidnim usnama i bolje se upoznamo s tim intimnim dijelom. I nema razloga za sram. Slobodno uzmite ogledalo i proučite svoje usne, a mi vam donosimo 6 mitova u koje ne biste smjeli vjerovati.

Mit 1: Usne su dio vagine

Mnoge žene dio izvan vaginalnog otvora također nazivaju vaginom. Anatomski su usne dio vulve, a koja se sastoji od Venerinog brežuljka, malih i velikih stidnih usana.

Mit 2: Sve žene imaju istu veličinu usana

Svake usne se razlikuju u veličini. Veličina velikih usana je povezana sa sadržajem masti. Što je više masti, one su veće. One se također mogu smanjiti nakon menopauze. Male usne su meki kožni nabori, koji se nalaze unutar velikih usana, a također se razlikuju od žene do žene. Mnoge se žale da su njihove male usne prevelike i da strše, te se odlučuju za labioplastiku.

Mit 3: Tu počinju gljivične infekcije

Gljivične infekcije mogu izazvati iritaciju i svrbež malih i velikih usana, ali do problema ne dolazi zbog njih. Infekcije su najčešće uzrokovane neravnotežom normalne bakterijske flore unutar vagine.

Mit 4: Stidne usne i klitoris su ista stvar

Iako su različitih struktura usne se nerijetko 'brkaju' s klitorisom. Oni su u osnovi samo ‘najbliži susjedi'. Područje koje se spaja na vrhu klitorisa je mali nabor kože na vrhu male stidne usne. Usne i klitoris igraju ulogu kod seksualnog uzbuđenja, ali usne također imaju zaštitnu funkciju, jer drže bakterije dalje od vaginalnog otvora. One su, naime, anatomska barijera mikrobima.

Foto: iStock
Svaka vagina ima drugačiji oblik, veličinu i miris. No, svaka je na svoj način savršena.

Mit 5: Trebaju se koristiti posebni sapuni

Stručnjaci kažu da zaboravite na posebne sapune i mirisne sprejeve. Dnevno čišćenje s vodom i blagim sapunom je sasvim dovoljno. Koža vulve, a posebno koža usana i susjednih tkiva je vrlo osjetljiva, te korištenje mirisnih i jakih proizvoda može izazvati iritaciju.

Mit 6: Vidljive vene 'tamo dolje' su totalno čudne

Vene su zapravo jako česta pojava, a pogotovo tijekom trudnoće. Čak 1 od 10 trudnica imaju proširene vene na malim i velikim usnama. Uzrokovane su povećanjem protoka krvi u prsnim organima i hormonima, te se najčešće pojavljuju tijekom trećeg tromjesečja. Stručnjaci kažu da većina majki ima osjećaj pritiska ili začepljenja na tom području prije nego što shvate da je riječ o proširenim venama. One ne uzrokuju nikakve probleme i obično nestaju nakon poroda.

Linker
17. travanj 2024 15:52