Nikako nemojte samoinicijativno posezati za lijekovima protiv glavobolje.
 Foto: iStock
Ne liječite se sami

Migrene u trudnoći nisu šala

U drugom stanju vrlo je bitno konzultirati se s liječnikom koji vam vodi trudnoću oko napada migrene. Isto se odnosi i na žene koje još uvijek doje.

Liječnici Wake Forest Baptis medicinskog centra proučavali su tretmane liječenja migrena kod trudnica i dojilja.Rebecca Erwin Wells navodi kako postoje četiri najčešća tretmana za liječenje migrena kod trudnica i dojilja te se nada kako su i pacijenti i liječnici svjesni da postoje problemi te da treba pažljivo odvagnuti rizike i koristi tretmana za liječenje migrena u drugom stanju.

Četiri načina liječenja koja potiču zabrinutost su:

1. Liječenje magnezijem. Do sada se smatralo da je on siguran za uzimanje u trudnoći no Food and Drug Adiministation (u daljnjem tekstu: FDA) ga je smjestila na razinu D i on više nije tako siguran.

2. Ondasteron. Uopće nije odobren od FDA, ali ga često koriste neki liječnici kod mučnina i povraćanja za vrijeme trudnoće i napada. Upotreba tijekom trudnoće je nedavno postala kontraverzno pitanje zbog zabrinutosti za sigurnost majke i djeteta. No, stručnjaci ističu kako ti podaci još nisu konačni.

3. Acetaminofen: Više od 65% trudnica u SAD koristi acetaminofen za liječenje napada migrena. Posljednja istraživanja povezuju upotrebu acetaminofena za vrijeme trudnoće sa mogućnom hiperaktivnošću i deficitom pažnje kod djeteta.

4. Barbiturati. Koriste se za liječenje glavobolja u kobinaciji s kofeinom, acetaminofenom, aspirinom ili kodinom. Kod migrena u trudnoći mnogi ih liječnici rutinski propisuju. Provedena studija sugerira kako konzumacija ovog lijeka povećava šansu za rizik od prirođenih srčanih mana.

Prema podacima provedenog istraživanja većina žena koje su prije trudnoće imale napade migrena, za vrijeme trudnoće doživjela je manje napada migrena, osobito za vrijeme drugog i trećeg tromjesečja.

Ipak, glavobolje za vrijeme trudnoće i dojenja treba uzeti ozbiljno i trebalo bi se, prije konzumacije lijeka, konzultirati s liječničkim timom koji prati vašu trudnoću. Danas postoji mnogo tretmana i načina za opuštanje te upravljanje stresom. Ne zaboravite ni na meditaciju i jogu jer je najbitnije da uživate u ovom posebnom, a prije svega najvažnijem razdoblju u vašem životu.

Linker
25. travanj 2024 09:02