Kolokvijalno nazvano 'pravilo 11' bit će od pomoći i liječnicima obiteljske medicine.
 Getty Images/iStockphoto
Zdravlje kože

Melanom: pravilo 11 moglo bi pomoći osobama da se same pregledaju

Ako se dijagnosticira i kirurški otkloni u ranoj fazi prognoza je iznimno povoljna.

Kako kontrolirati svoje madeže i promjene na koži? Kada reagirati?

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta King's College London prije nekoliko su godina objavili su istraživanje u stručnom časopisu British Journal of Dermatology u kojem su sugerirali da više od 11 madeža na ruci ukazuje na mogućnost povećanog rizika za pojavu melanoma, a više od sto povezuje se s pet puta većim rizikom za nastanak zloćudnog raka kože.


Zanimljivo istraživanje

U istraživanju su koristili podatke tri tisuće blizanaca u Britaniji koje su pratili osam godina prikupljajući podatke o vrsti kože, pjegama i madežima, potom su podatke testirali na manjoj skupini od 400 muškaraca i žena koji su oboljeli od melanoma.

Žene s više od sedam madeža na desnoj ruci imale su devet puta veći rizik da na čitavom tijelu imaju više od 50 madeža, a one s više od 11 madeža na toj ruci imale su veće izglede da na čitavom tijelu imaju više od stotinu madeža što se povezuje s mogućnošću pojave melanoma.

Kolokvijalno nazvano "pravilo 11" moglo bi pomoći osobama da se same pregledaju te liječnicima obiteljske medicine koji bi lakše izdvojili rizičnu grupu pacijenata i ukazali na važnost dermatološkog pregleda.


Kako melanom izgleda

Bitno je znati da ne postoji tipična klinička slika melanoma. Obično je tamnosmeđe do plavocrne boje, a dio tumora može biti bez pigmenta.

Melanom može biti nepravilne uzdignute površine ili u razini kože, nepravilnog ruba te s ulceracijom na površini.

U najčešće znakove pojave ranog melanoma spadaju: svrbež, promjena oblika, ograničenosti prema okolnoj koži, boje i veličine madeža.

Na žalost, kod nas još uvijek velik dio bolesnika dolazi s uznapredovalim melanomom, za razliku od naprednih zemalja u svijetu.

I oni i mi bilježimo porast učestalosti melanoma. Međutim, zbog veće prosvijećenosti u naprednim zemljama bolesnici dolaze dermatologu u početnom stadiju razvoja melanoma - naglašava doc. dr. Marija Buljan.

Osnovna terapija melanoma kože je kirurško odstranjivanje sumnjive promjene na koži. Kao i svaki zloćudni tumor, tako i melanom, ako se dijagnosticira i kirurški otkloni u ranoj fazi prognoza je iznimno povoljna.


Sve o melanomu, zdravlju kože i zaštiti čitajte u novom Doktoru u kući.


Linker
24. travanj 2024 21:54