Vrhunski liječnici odgovaraju na vaša pitanja! O povezanosi madeža i melanoma pitali smo doc. dr. sc. Mariju Buljan.
Stručnjak objašnjava

MEDICINSKI VIDEO LEKSIKON: Sve što trebamo znati o madežima i melanomu

doc. dr. sc. Marija Buljan odgovara na najčešća pitanja vezana za madeže i melanom te razotkriva neke od najvećih zabluda u koje su mnogi skloni vjerovati.


Mnogi među nama misle kako se madeže ne smije dirati, jer to može biti opasno, no istina je upravo suprotna!

Odstranjenje madeža na vrijeme, ističe doc. dr. sc. Marija Buljan, uklanja strah od mogućeg melanoma.

Jesu li promjene na koži koje nisu bolne bezopasne, može li mehanička iritacija ili trauma madeža uzrokovati razvoj melanoma, boli li melanom, je li istina da je neizlječiv oblik tumora, jer je se ubraja među najagresivnije karcinome kože, te mogu li samopregledi pomoći - samo su neka od pitanja na koje trebamo znati odgovore.


Bez obzira što vjerovali, jedno nikako ne smijete zanemariti:

Ukoliko primijetite sumnjive promjene, od ključnog je značaja da ih pokažete doktoru ili po mogućnosti dermatologu što je prije moguće!

U suradnji s Euromelanoma Hrvatska, iza koje stoje naši najistaknutiji dermatolozi, kojima je cilj - osvješćivanje javnosti o karcinomu kože, njegovoj prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju, donosimo video u kojemu doc. dr. sc. Marija Buljan odgovara na najčešća pitanja vezana za madeže i melanom.



NAUČIMO SE SAMOPREGLEDATI!

Da biste provjerili simptome melanoma, poslužite se ABCDE (asymmetry, border, color, diameter, evolving) metodom:

Asimetrija: zdravi madeži su obično simetrični.

Border, rubovi: nepravilni ili slabo definirani rubovi mogu biti melanom. Normalni madeži imaju lijepe, oštre i ravne rubove.

Boja: melanomi obično imaju više boja - crni, smeđi, crveni i / ili plavi. Zdravi madeži najčešće su jedne ili možda dvije boje, ali ta boja je ravnomjerno raspoređena.

Promjer: veći madeži ne moraju nužno značiti i bolesne promjene, ali maligni madeži su obično veći od 6 mm.

Razvijanje: madeži ne rastu ni ne mijenjaju se puno, pogotovo kasnije u odrasloj dobi. Ako primijetite madež koji se mijenja na bilo koji način ili ako svrbi ili krvari, posjetite liječnika. Dakle, ako imate madež koji ne izgleda poput ostalih, pogotovo ako se mijenja, to je crvena zastava.

Euromelanoma Hrvatska


Euromelanoma Hrvatska možete pratiti na Facebooku i na njihovim službenim stranicama.

Linker
25. travanj 2024 08:37