Vrhunski liječnici odgovaraju na vaša pitanja! O melanomu smo pitali akademkinju Mirnu Šitum.
STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

MEDICINSKI VIDEO LEKSIKON: Što je melanom i kako ga na vrijeme prepoznati?

Akademkinja Mirna Šitum objašnjava što je to melanom, kako do njega dolazi i kako ga prepoznati!

JESTE LI ZNALI...

... da je melanom jedan od najsmrtonosnijih oblika raka kože?
... da se melanom može pojaviti bilo gdje na tijelu- tjemenu, noktima, stopalima, (…)?
... da se melanom može dogoditi svakome bez obzira na dob, spol ili rasu?

Parola javnozdravstvene akcije Euromelanoma Hrvatska - "BORBA PROTIV RAKA KOŽE POČINJE BRIGOM ZA ZDRAVLJE KOŽE", govori nam kako se rak kože može pobijediti. Borba protiv raka kože, naime, počinje u našoj svijesti spoznajom da rizik postoji. Jednom kad to shvatimo, na pola smo puta.


NIJE ŠALA

Melanom, dakle, nije šala! Mnogi među nama još uvijek zanemaruju utjecaj sunčevih zraka na kožu, što zbog neznanja i lijenosti, a što zbog mita da je potamnjela koža zdrava koža. E pa nije!

Upravo zbog višegodišnjeg izlaganja štetnim sunčevim zrakama bez zaštite i u doba dana kada je sunce najopasnije, melanom je u porastu.

Ipak, važno je znati kako se rak kože može izliječiti. U biti, to je najlakši rak za izliječiti ako se dijagnosticira i tretira dovoljno rano. Kako bi se omogućilo ovaj rani tretman, bitno je da znate znakove raka kože. Rak kože može se vidjeti, tako da bi trebalo provjeravati kožu redovito i pratiti bilo kakve promjene.


NAUČIMO SE SAMOPREGLEDU

Euromelanoma Hrvatska

Ukoliko primijetite sumnjive promjene, od ključnog je značaja da ih pokažete doktoru ili po mogućnosti dermatologu što je prije moguće!

U suradnji s Euromelanoma Hrvatska, iza koje stoje naši najistaknutiji dermatolozi, kojima je cilj - osvješćivanje javnosti o karcinomu kože, njegovoj prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju, donosimo video u kojemu akademkinja Mirna Šitum odgovara na najčešća pitanja vezana za melanom.



Euromelanoma Hrvatska možete pratiti na Facebooku i na njihovim službenim stranicama.

Linker
18. travanj 2024 08:27