Vrhunski liječnici odgovaraju na vaša pitanja! O opasnostima koje se kriju iza redovitih odlaska u solarij pitali smo prim. Sanju Poduje, dr. med.
Stručnjak objašnjava

MEDICINSKI VIDEO LEKSIKON: Povećava li odlazak u solarij rizik za razvoj zloćudnih bolesti

Prim. Sanja Poduje dr. med. objašnjava stari li koža brže uz korištenje solarija, povećava li rizik od tumora kože te zašto je tako popularan među mladima.

Iako je trend odlaska u solariji već davno prošao, a preplanuli ten je odavno "out", neki još ne mogu odoljeti ležanju pod umjetnim svjetlima, a to može štetiti koži i dovesti do ozbiljnih posljedica, čak i raka.

Žene koje koriste solarij imaju prosječno šest puta veći rizik obolijevanja od melanoma prije 30. godine, objavili su nedavno istraživači sa Sveučilišta Minnesota. To je još jedna studija koja je dokazala povezanost solarija i melanoma, najsmrtonosnijeg tipa raka kože.

Svjetska zdravstvena organizacija još je 2009. godine solarije uvrstila u kategoriju najvećeg rizika označivši ih kancerogenima, nakon što je utvrđeno da je rizik od melanoma povećan za 75 posto kod ljudi koji u solarije počeli redovno odlaziti prije 30. godine.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) predložila je (a o tome se još uvijek raspravlja) da se potpuno zabrani sunčanje u solarijima mlađima od 18. godina, a stariji moraju potpisati informirani pristanak kojim potvrđuju da su svjesni svih rizika kojima ugrožavaju zdravlje. Osim toga, FDA predlaže i nova pravila za proizvođače koji moraju istaknuti upozorenje o štetnosti na uređaju za sunčanje.

Ukoliko primijetite sumnjive promjene, od ključnog je značaja da ih pokažete doktoru ili po mogućnosti dermatologu što je prije moguće!


U suradnji s Euromelanoma Hrvatska, iza koje stoje naši najistaknutiji dermatolozi, kojima je cilj - osvješćivanje javnosti o karcinomu kože, njegovoj prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju, donosimo video u kojemu prim. Sanja Poduje, dr. med. objašnjava što izlaganje solariju čini našoj koži te je li uopće dobra ideja izlagati se 'umjetnom suncu'.



Euromelanoma Hrvatska možete pratiti na Facebooku i na njihovim službenim stranicama.

Linker
25. travanj 2024 07:19