Vrhunski liječnici odgovaraju na vaša pitanja! O šećernoj bolesti tipa 2 pitali smo dr.med. Davorku Herman Mahečić.
STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

MEDICINSKI VIDEO LEKSIKON: Dijabetes tipa 2 - sve što trebate znati

Objašnjava Davorka Herman Mahečić, dr.med., specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb - Zavod za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma 'Mladen Sekso'.

Kako smo već u nekoliko navrata pisali, istaknimo još jednom - oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj je, prema CroDiab registru za 2016. godinu, ukupno bilo 284.185, što je oko 140.000 osoba više nego prije deset godina. Uz to, smatra se da gotovo jednako toliko ima i ljudi kojima dijabetes nije još dijagnosticiran pa bi zapravo u našoj zemlji moglo biti i više od 450.000 osoba oboljelih od šećerne bolesti. Od tipa 1, autoimunog oblika, boluje oko deset posto svih oboljelih, dok na tip 2 otpada golema većina od 90 posto.

I dok tip 1 šećerne bolesti nastupa naglo i manifestira se uglavnom u dječjoj i mladoj životnoj dobi, dijabetes tipa 2 je u većini slučajeva usko vezan s lošim prehrambenim odabirima i životnim navikama te mu prethodi stanje predijabetesa.

O očitim simptomima, potrebnim pretragama, kontrolama, životnim i prehrambenim navikama navikama govori Davorka Herman Mahečić, dr.med., specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb - Zavod za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma 'Mladen Sekso'.

Linker
14. travanj 2024 18:50