Nova metoda

Matične stanice potiču rast kose

Pacijentu se vadi krv te se centrifugiranjem priprema pripravak PRP-a (plazma bogata trombocitima) koji se ubrizgava u regije gdje je kosa prorijeđena. Time se folikuli kose stimuliraju na rast.

Piše: prim. dr. sc. Lena Kotrulja, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika za dermatologiju i venerologiju DermaPlus, Kaptol 25, Zagreb, www.poliklinika-dermaplus.com


Posljednjih desetak godina u različitim granama medicine koristi se vlastita krv za liječenje različitih bolesti, kroničnih rana, ozljeda tetiva, živaca, mišića i zglobova te prijeloma kostiju. Od 2007. godine vlastita krv primjenjuje se i u dermatologiji i estetskoj medicini uz primjenu PRP metode (engl. Platelet Rich Plasma), što znači krvna plazma bogata trombocitima. Trombociti su sastavne stanice naše krvi, koje sadrže brojne faktore rasta, koji se oslobađaju nakon aktivacije, a djeluju tako da stimuliraju matične stanice i time ubrzavaju proces cijeljenja i regeneracije tkiva.

 Idealni kandidati za ovu terapiju su muškarci i žene u ranijoj fazi prorjeđenja kose, pacijenti s tankom dlakom i oni koji difuzno gube kosu.

 


Što je PRP?

PRP metoda u dermatologiji i estetskoj medicini najčešće se koristi za ubrzavanje procesa cijeljenja rana, za smanjivanje ožiljaka i strija te za pomlađivanje kože, a u novije vrijeme i za stimulaciju rasta kose. Kako bi se pripremila plazma bogata trombocitima, najprije je pacijentu potrebno izvaditi manju količinu krvi. Ta se krv zatim stavlja u specijalnu centrifugu koja se velikom brzinom rotira te automatski proizvodi PRP, odnosno plazmu bogatu trombocitima i faktorima rasta koja se odvaja od leukocita i eritrocita. Odvajanje plazme i trombocita od ostalih dijelova krvi postiže se pomoću patentiranog gela, što je izuzetno siguran postupak. Tako dobivena plazma s povećanom koncentracijom trombocita predstavlja autologni (vlastiti) koncentrat trombocita u malom volumenu plazme. Dobiveni PRP može se dodatno obrađivati i tako dobiti željeni pripravak veće ili manje gustoće. Važno je znati da su dobiveni trombociti biološki aktivne stanice koje otpuštaju brojne kemijske spojeve važne za cijeljenje i oporavak brojnih tkiva (koža, masno tkivo, mišići, tetive, hrskavica, kost...).
PRP sadrži više do dvadeset različitih faktora rasta i drugih proteinskih molekula. Glavni faktori rasta pohranjeni su u α-granulama trombocita kao što su: faktor rasta podrijetlom iz trombocita (PDGF), transformirajući faktor rasta (TGF), vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF) i epidermalni faktor rasta iz trombocita (PD-EGF) te inzulinu sličan faktor rasta (IGF-1). Ovi faktori rasta, nakon aktivacije trombocita, vežu se za receptore i potiču angiogenezu (stvaranje novih krvnih žila), stimuliraju proliferaciju i diferencijaciju matičnih stanica, kao i fibroblasta i keratinocita te potiču cijeljenje i regeneraciju tkiva.

Snimila: Biljana Gaurina/EPH

PRP metoda koristi se i za korekciju i poboljšanje izgleda lica, a već nakon prvog tretmana koža postaje mekša, elastičnija i vidljivo mlađa. Cijeli se tretman bazira na prirodnoj sposobnosti krvi da regenerira i stimulira kožu.

 

Androgena alopecija

Androgena alopecija (AGA) ili muški tip ćelavosti najčešći je oblik gubitka kose kod muškaraca, koji je genetski uvjetovan. Može se javiti već u mlađih muškaraca, ali se najčešće počinje javljati između dvadesete i tridesete godine života. Gubitak kose odvija se prema nekoliko dobro poznatih obrazaca uz prorjeđenja zalistaka i centralnog dijela vlasišta. U početku vlasi ne nestaju, nego se smanjuju i postaju tanje, a s vremenom u velikog broja muškaraca nastupa ćelavost u zahvaćenim regijama vlasišta. U dobi od 50 godina ovaj tip ćelavosti ima oko 50 posto muškaraca.
Ovakav tip gubitka kose može se javiti i kod manjeg broja žena (ženski tip androgene ćelavosti), kod kojih se javlja u nešto kasnijoj dobi, obično u menopauzi kada dolazi do hormonskih promjena u organizmu.
Glavnu ulogu u tom progresivnom gubitku kose ima genetski uvjetovana povećana osjetljivost receptora u folikulima dlaka na androgene hormone, odnosno na aktivni metabolit muškog spolnog hormona testosterona - dihidrotestosteron. Naime, dihidrotestosteron se veže na stanice folikula dlake, čime se usporava ili u potpunosti koči njihov rast te s vremenom dolazi do istanjenja vlasi i njezina nestajanja.
Androgena alopecija veliko je socijalno i psihološko opterećenje, posebice za žene i ako se javlja u ranijoj dobi, kada može biti povezano i sa smanjenim samopoštovanjem i razvojem depresije.

 


Kako izgleda PRP terapija kod tretmana gubitka kose

Primjena PRP metode za liječenje ispadanja kose (regenerativna terapija za prirodni poticaj rasta kose) primjenjuje se od 2007. godine. Osim u liječenju muškog oblika ćelavosti može se primjenjivati i u liječenju alopecije areate (kružnog ispadanja kose). Terapija PRP-om primjenjuje se i kod transplantacije kose kako bi se bolje održale folikularne jedinice te kako bi se poboljšalo zacjeljivanje donorske regije.

Preporuka je provesti tri tretmana; prvi, odnosno osnovni tretman, drugi tretman nakon mjesec dana i treći nakon tri mjeseca.

Nakon što je pacijentu izvađena krv te centrifugiranjem pripremljen pripravak PRP-a (vidi skicu), potrebno je pripremiti pacijentovu kožu za zahvat. Na početku tretmana potrebno je očistiti kožu te se zatim na nju nanosi lokalni anestetik kako bi se izbjegla bolnost kod zahvata. Slijedi postupak ubrizgavanja PRP plazme pomoću tankih iglica u regije gdje je kosa prorijeđena. Na taj se način stimuliraju folikuli kose na rast i stvaraju se nove krvne žile važne za dotok krvi, odnosno kisika i hranjivih tvari potrebnih za zdrav rast i razvoj kose.
Postupak PRP terapije traje sat do dva, uključujući pripremu i provođenje terapije.

 

Kasnije, ovisno o učinku, preporučuje se ponavljati terapiju svakih tri do šest mjeseci. Blaga otečenost vlasišta vidljiva je jedan do dva dana nakon tretmana, a postupno nestaje tijekom 48 sati. Porast kose moguće je vidjeti nakon dva mjeseca, ali je učinak tipično vidljiv unutar četiri do osam mjeseci (vidi dermatoskopski prikaz prije i poslije). Rezultati će se nastaviti poboljšavati do kraja prve godine nakon provedene terapije.


 

Nema neželjenih učinaka

Ovaj tretman nema zabilježenih neželjenih učinaka i može se kombinirati s bilo kojom drugom terapijom za rast kose. Idealni kandidati za ovu terapiju su muškarci i žene u ranijoj fazi prorjeđenja kose, pacijenti s tankom dlakom i oni koji difuzno gube kosu.
Učinkovitost terapije klinički je dokazana, ali najbolji rezultati postižu se u osoba koje su tek počele gubiti kosu ili kod kojih nije prošlo puno vremena od početka ispadanja kose. Nakon primjene PRP metode kod većine pacijenata uočen je ubrzan rast kose - gušća kosa i deblja dlaka u odnosu na područje vlasišta koje nije tretirano. Pacijenti u kasnijoj fazi gubitka kose nisu kandidati za ovu proceduru jer je većina folikula dlaka kod njih već odumrla, pa PRP terapija ne može imati nikakva stimulativnog efekta na njih. U slučaju trajnog gubitka kose jedina uspješna terapija je transplantacija kose.

 

Što kažu studije

U brojnim studijama PRP terapija pokazala se učinkovitom u liječenju različitih oblika ispadanja kose u muškaraca i žena. Ova je metoda djelotvorna kod androgene alopecije, ali i kod difuznog ispadanja kose, kao i kod žarišnog gubitka kose (alopecia areata). Također se pokazalo da PRP terapija ima dobar učinak na smanjenje osjeta svrbeža i upale vlasišta, zbog čega se može uspješno primjenjivati i kod upalnih stanja kože.
Povoljan učinak PRP metode kod androgene alopecije uzrokovan je djelovanjem različitih faktora rasta iz trombocita koji potiču dijeljenje stanica u folikulu dlake i promoviraju rast kose. Faktori rasta koji se oslobađaju iz trombocita djeluju na matične stanice u folikulu dlake stimulirajući njihovu proliferativnu fazu i diferencijaciju uz nastajanje novih dlačnih folikula i poticanje nastanka novih krvnih žila (neoangiogeneza).

Foto: iStock


Aktiviran PRP oslobađa faktore rasta, koji imaju višestruki učinak na rast kose:
  • Faktor rasta podrijetla iz trombocita (PDGF) važan je za stanični rast i proliferaciju te potiče i održava anagenu fazu (period rasta) kose.
  • Vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF) je glavni medijator u ciklusu rasta dlačnog folikula koji potiče vaskularizaciju (prokrvljenost) folikula dlake i time direktno potiče rast dlake.
  • Faktor rasta sličan inzulinu 1 (IGF-I) ima važnu ulogu u poticanju rasta kose, tako što djeluje na receptor na keratinocitima potičući rast kose stimulacijom proliferacije keratinocita u dlačnom folikulu te produljuju anagenu fazu rasta dlake.
  • Faktor rasta fibroblasta (FGF-7) i beta-catenin jaki su stimulatori rasta dlake koji djeluju na matične stanice u dlačnom folikulu i potiču ih na diferencijaciju, a dodatno potiču brzi prijelaz iz telogene (završna faza u kojoj se stara dlaka izbacuje) u anagenu fazu ciklusa rasta dlake, čime se ubrzava proces oporavka rasta kose.

 

Kosa je gušća, a vlasi deblje

S obzirom na to da se kod PRP tretmana koriste vlastiti trombociti i plazma, nema opasnosti od odbacivanja tkiva i drugih nuspojava. Ovom metodom koncentriraju se "dobre stanice" iz vlastitog organizma u područje vlasišta i postupno potiče rast kose. Kod sprečavanja ispadanja i stimulacije rasta kose tretmanom PRP-a u većine pacijenata primijećen je ubrzan rast kose koja postaje gušća, a vlasi postaju deblje u odnosu na kosu koja nije tretirana. Sastavni elementi PRP-a i njihovi proizvodi utječu na formiranje novih stanica, krvnih žila te obnovu tkiva vlasišta.

 

Prirodan i učinkovit tretman
Dosadašnja terapija androgene alopecije primarno je bila usmjerena na primjenu lokalnog pripravka minoksidila i oralnu primjenu lijeka finasterida, koji imaju povoljan učinak na rast kose uz redovitu primjenu, ali su s druge strane potakli zabrinutost zbog mogućih nuspojava kod dugotrajne primjene. Upravo zbog toga nova terapija PRP (Platelet Rich Plasma) uz povoljan učinak na rast kose otvara mogućnost učinkovitog, prirodnog i neškodljivog tretmana.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo