PREHRANA JE VRLO VAŽNA

Masna jetra uopće nije benigno stanje, a ove male promjene mogu pomoći da ne dođe do ciroze jetre

Masnu jetru možete imati i ukoliko ne konzumirate alkohol, ali ste skloni određenim načinu života, a posebice pojedinoj hrani. Saznajte o kojoj se hrani radi, te koje vam brze preporuke mogu pomoći već danas!

Masna jetra dugo je smatrana benignim stanjem koje ne napreduje u bolest, no nova saznanja pokazuju da steatoza može biti vrlo ozbiljna te dovesti do ciroze jetre.

Uzrok nastanka nealkoholne masne jetre su ponajprije prekomjerni unos hrane poput raznih grickalica, bombona, kolača, čipsa, krafni, masne i pržene hrane, bezalkoholnih gaziranih pića, uz tjelesnu neaktivnost.

 

Masnu jetru uzrokuju i brojni urođeni te stečeni poremećaji metabolizma masti, pri čemu uzročnici mogu biti lijekovi i toksini (alkohol, kortikosteroidi, kontracepcija), prehrambeni uzroci (debljina, šećerna bolest, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti crijeva), nasljedne bolesti (cistična fibroza, galaktozemija, Wilsonova bolest) ili virusne bolesti  (hepatitis C). Ipak, glavni uzroci su debljina, alkoholizam i šećerna bolest.

Jetra u svojem normalnom ciklusu rada vrši razne metaboličke procese koji pomažu probavi hrane. Ukoliko se prehranom kroz duži period vremena unosi više hrane nego što je tijelu potrebno, osim u ostatku tijela, dolazi do nakupljanja masnoće i u jetrenim stanicama (hepatocitima). Proces nakupljenog masnog tkiva u jetrenim stanicama, uz smanjeno funkcioniranje jetre naziva se nealkoholna masna jetra. Sukladno tome, nastanku masne jetre često prethodi pretilost, inzulin rezistencija, šećerna bolest i hiperlipidemija (velika količina masti u krvi).

Masna jetra, ukoliko nije uzrokovana uslijed prekomjernog konzumiranja alkohola (alkoholna masna jetra), također nastaje zbog neadekvatnog stila života, točnije zbog prekomjerne konzumacije hrane bogate jednostavnim šećerima, ali i mastima, te se naziva nealkoholna masna jetra (NAFL).

Nealkoholni steatohepatitis (NASH) drugi je tip nakupljanja masnoće u jetri. Riječ je o jetrenoj bolesti zbog koje se na jetri pojavljuju promjene koje odgovaraju alkoholnoj bolesti jetre, a pacijent ne konzumira alkohol. Danas se pretpostavlja da je NASH u podlozi većine ciroza jetre kod kojih je ranije bio nejasan uzrok. Zanimljivo je da se najčešće javlja u pretilih žena srednje dobi, kod inzulin neovisne šećerne bolesti i povišenih masnoća u krvi.

 

Rizici za nastanak nealkoholne masne jetre su:

  • Demografski (dob, obiteljska anamneza pretilosti, šećerne bolesti)
  • Zapadni način stila života (prevelik unos hrane, zasićenih masnoća, trans masnoća, te prenizak unos omega 3 masnoća, vitamina D, voća i povrća)
  • Tjelesna neaktivnost

Photo of a beautiful young woman standing in the middle of field, with her hair coloured as wheat
Getty Images

Ono što možete odmah napraviti je paziti na prehranu i fizički se više aktivirati.

 

PREHRAMBENA TERAPIJA: Najbolji način liječenja masne jetre je uvođenje pravilnih prehrambenih navika i redovita tjelesna aktivnost. To podrazumijeva izbjegavanje dodatno zaslađene hrane, te gazirane, masne, slane i pržene hrane. Preporuča se prehrana sa manjom energijskom vrijednosti, tj. prehrana koja će pomoći osobi smanjiti tjelesnu masu, uz redovitu tjelesnu aktivnost. To znači dnevni unos od 1500 do 1900 kcal na dan, uz preporuku nutricionista i liječnika.

 

 

Brze preporuke za prehrambenu terapiju masne jetre:

  • Smanjenje tjelesne mase uz povećanje tjelesne aktivnosti: 3x tjedno po 45 minuta za početak
  • Izbjegavanje trans masnoća i ravnomjeran unos zasićenih masnoća
  • U prehranu uključiti maslinovo, sezamovo i bučino ulje
  • U prehranu uključiti plavu ribu, lanene i chia sjemenke koje su dobar izvor omega-3 masnih kiselina
  • Povećajte unos prehrambenih vlakana (integralne žitarice, povrće, sjemenke)
  • Izbjegavati i ograničiti unos dodanih šećera; stolni šećer ili saharoza, te izbjegavati slađenje fruktozom

 

Hranu treba obrađivati koristeći umjerene količine ulja poput maslinovog ulja koje je bogato oleinskom masnom kiselinom. Ne preporuča se prženje, prženje u dubokom ulju i pohanje, već priprema hrane kuhanjem, pečenjem u foliji i na lešo. Hranu treba manje soliti, a više koristiti razno začinsko bilje poput ružmarina, bosiljka, peršina ali i češnjaka. Salatu se može začiniti maslinovim uljem i jabučnim octom. Senf, alkoholni ocat, hren i čili paprika bi trebali jedan period izostati s tanjura. Prehrambena terapija alkoholne masne jetre ima jednake preporuke kao i nealkoholna masna jetra, uz strogo suzdržavanje od alkohola. Prehrambene preporuke za masu jetre trebaju biti stalne i kontrolirane, kako bi došlo do poboljšanja cjelokupnog stanja.

 

Promijena prehrambenih navika zahtjeva trud i vrijeme, a pomoći vam mogu i u Centru za nutricionizam.


 

Izvori: centar.redfork.hr; adiva.hr



 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo