Iako je u narodnoj medicini cijenjen od davnina, mnogi su zaboravili na taj mali poljski cvjetak.
 Foto: iStock
Lijek nadohvat ruke

Maslačak - ispunjava želje, ali i liječi

Puhnete li u njega, ispunit će vam želju, no jeste li znali da je samonikli maslačak, koji u proljeće naprosto preplavi livade, i hrana i lijek?

Korovi su neprijatelji svakog vrta, nepoželjni nametnici koji oduzimaju hranu drugim biljkama. No, da korovi ne moraju biti nužno loši, potvrđuje nam i slučaj maslačka, invazivne i sveprisutne biljke koja u proljeće ukrašava livade svojim žutim cvjetovima. Potrebno je samo sagnuti se i ubrati ga.

Korisno!
Cvijet, korijen i lišće maslačka imaju gorak okus koji možete izbjeći ako ga berete u rano proljeće.

A za to imate dovoljno dobrih razloga jer osim što je odlična hrana, maslačak zahvaljujući svojoj ljekovitosti zauzima važno mjesto u prirodnoj medicini. Osim toga, on je jedna od rijetkih biljaka koja je iskoristiva i jestiva od korijena do cvijeta.

Foto: iStock
Proljeće je idealno vrijeme za branje lišća maslačka jer je tada bogato vitaminima, a još uvijek nije jako gorko.

Žensko zdravlje

Brojne su njegove dobrobiti za naše zdravlje. Moćni je antioksidans, čisti jetru, krv, snažan je dijuretik, dakle čisti i bubrege, pomaže kod urinarnih infekcija.

Recentne studije pokazuju pozitivan utjecaj maslačka na ženske hormone i reproduktivne organe pa se preporučuje u menopauzi. Izgleda da se konzumiranjem maslačka može spriječiti širenje malignih stanica. U Kanadi, na sveučilištu Windsor, dr. Caroline Hamm je ustanovila poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenata oboljelih od raka koji su redovito pili čaj od maslačka.

Sa livade u usta
Kad se nađete negdje u prirodi, na mjestu koje nije zagađeno, slobodno uberite njegovu stabljiku i pojedite ju sirovu. To se osobito preporučuje kod upale jetre, i to najmanje šest stabljika dnevno.

Istraživanja pokazuju i njegovu učinkovitost u reguliranju razine šećera u krvi pa se preporučuje i kod dijabetesa. Stabljike ovog cvijeta reguliraju metabolizam, pospješit će rastvaranje žuči i pomoći kod želučanih tegoba.

Bere se tijekom dana

Njegove cvjetove najbolje je brati tijekom sunčanog dana, kad su otvoreni, a potom ih možete pohati ili dodati salati. Od njih se pravi i svježi sirup protiv kašlja, kao i mast koja pomaže kod hemoroida.

Možete napraviti i sirup od cvjetova maslačka, koji je odličan za jačanje otpornosti organizma, čišćenje krvi i regulaciju probave. U dvije litre vode prokuhajte dvije šalice cvjetova maslačka. Procijedite i dodajte 1 kg meda i sok od dva limuna. Potom kuhajte na laganoj vatri i neprestano miješajte, dok ne dobijete sirup. Uspite ga u čistu staklenu bocu i dobro zatvorite. Uzimajte jednu žlicu dva do tri puta na dan.

Foto: iStock
Odlučite li ga sami brati, pođite na livadu koja nije preblizu cesti i činite to za sunčanog dana.

Lišće maslačka najbolje je skupljati u proljeće jer tada nema gorak okus, a zbog svog vitaminskog obilja (C, B2, A, D i G) preporučljivo ga je uvrstiti u jelovnik. Možete ga pripravljati kao salatu, dodati u juhu, rižoto, tijesto ili ubaciti u sokovnik i dobiti izvrstan vitaminski napitak koji će vam pomoći u ublažavanju probavnih i želučanih tegoba. Tako možete iscijediti listove i korijen, a potom dvije žlice tako dobivenog soka uliti u mlijeko i na kraju dodati med. Pijte tri tjedna, svako jutro na prazan želudac.

Upozorenje: navedene napitke od maslačka nije preporučljivo uzimati dulje od šest tjedana. Njegova neumjerena upotreba može izazvati osip, proljev i žgaravicu. Moguće su i kožne reakcije pa ga ne smiju uzimati ni trudnice ni dojilje.

Čudesna ozdravljenja

Prije šest godina sada 76-godišnjem Johnu DiCarlu dijagnosticirana je leukemija. Nakon što mu agresivni tretmani u klinici nisu pomogli, pušten je kući uz preporuku neka pije čaj od maslačka. Četiri mjeseca kasnije liječničkim je pregledom ustanovljeno da je rak u fazi remisije. John je uvjeren da mu je čaj od maslačka doslovno spasio život.
Drugi je slučaj Georgea Cairnsa iz Woodstocka u Illinoisu koji je rak prostate izliječio uz pomoć praška od korijena maslačka. Svoj je recept podijelio na internetu: ½ žlice praha korijena maslačka potrebno je dodati u vodu ili voćni sok i piti jednom dnevno. On jamči da će problemi s rakom nestati u roku od nekoliko mjeseci.

Foto: iStock
Puno je načina na koji možete koristiti maslačak - napravite od njega salatu, laticama cvijeta obogatite tjesteninu, dodajte ga juhama ili rižotu.

Prah od korijena maslačka

Korijen maslačka treba oprezno izvaditi i ne smije ga se prati, nego ga treba osušiti. Ali ne na suncu, nego na 38°C u dehidratorima ili ispod lampi. Kad se korijen osuši, potrebno ga je smrviti u prah i pohraniti na suho i tamno mjesto u papirnatoj vrećici.

1 žličica osušenih listova
1 žličica cvjetova
1 žličica korijena

Priprema:

  1. Usitnite korijen i cvijet maslačka. Pomiješajte malu žlicu osušenih listova, cvjetova i korijena i stavite u posudu.
  2. Prelijte sa 2 dl provrele vode i pustite da odstoji. Nakon 20 minuta procijedite i zasladite čaj s malo meda.
  3. Pijte dvije do tri šalice čaja na dan.

1 čajna žlica praha korijena maslačka
1 čajna žlica zaslađivača (po želji)
mlijeko (po želji)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Očišćeni korijen maslačka narežite na manje dijelove. Lim obložite papirom za pečenje i rasporedite narezani korijen maslačka.
  2. Ubacite lim u pećnicu, a vrata ostavite malo odškrinuta kako bi izlazila vlaga. Često ga okrećite kako biste bili sigurni da će se ravnomjerno osušiti i da neće izgorjeti. Proces sušenja može trajati oko dva sata. Da je korijen suh, shvatit ćete po njegovoj smeđoj boji.
  3. Potom ga izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi pa ga sameljite u mlincu za kavu.
  4. U šalicu proključale vode dodajte jednu čajnu žličicu praha.Gorak okus možete ublažiti mlijekom.

Linker
03. travanj 2024 19:17