važan mineral

Manjak željeza može dovesti do niza ozbiljnih problema! Naš kviz će vam reći patite li od nedostatka

Za normalnu i nesmetanu funkciju našeg organizma potreban je optimalan unos brojnih vitamina i minerala, a među ovim potonjima to je željezo. Saznajte unosite li ga dovoljno u tijelo.

 

Kada razmišljamo o disanju, često naš tok misli počinje s nosom, a završi s plućima. No nikad ne razmišljamo o tome kako kisik opće nastavlja svoj put po organizmu. Odgovor leži u krvnom pigmentu - hemoglobinu. Hemoglobin prenosi kisik iz pluća i otpušta ga u, primjerice, mišićima. Hemoglobin čini i do 97 posto čvrste tvari crvene krvne stanice, a čine ga četiri atoma željeza.

U prijevodu, ako je crvena krvna stanica automobil, hemoglobin je motor, dok je željezo - vozač.

Kada u tijelo ne unosimo dovoljno tog minerala kroz hranu, često nastupa anemija. No prije anemije svakako biste mogli primijetiti neki od simptoma nedostatka željeza. Ako u krvnim stanicama nema dovoljno hemoglobina, opskrba kisikom iz pluća je otežana, a to ćete vam biti očito ukoliko čak i prilikom umjerenog ili slabijeg napora osjetite veliki zamor. Vrtoglavica i glavobolja jasno će vam dati do znanja da i mozgu nedostaje kisika, dok će vas svi početi propitkivati jeste li dobro na temelju vašeg blijedog lica.

 

Dobar indikator nedostatka željeza u organizmu su i suha i oštećena koža i kosa.

Najviše tog minerala u tijelu treba osobama ženskog spola, u razdoblju od prve menstruacije do menopauze. Posebni naglasak ovdje pada na trudnice.

Valja napomenuti kako nije samo manjak željeza u krvi opasan, već i njegov višak može dovesti do brojnih nezdravih stanja.

Riješite naš test i otkrijte unosite li u tijelo optimalnu količinu važnog minerala.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo