Mačke imaju poseban glazbeni ukus
 Getty Images/iStockphoto
Mijau, frrrrr

Mace više vole klasiku nego heavy metal, a najradije se opuštaju uz mačje melodije

Istraživanje je pokazalo da se mačkama sviđa glazba s mačjim glasanjem i s njima bliskim frekvencijama

Poznato je da glazba višestruko povoljno utječe na ljudsko zdravlje: ublažava bolove, popravlja raspoloženje, snižava razinu stresa, i to je samo dio dobrobiti. Istraživanja pokazuju da glazba čak može pomoći u oporavku nakon moždanog udara, a može i poboljšati pamćenje. Neka su istraživanja posljednjih godina pokušala otkriti može li glazba utjecati na smanjenje stresa i kod životinja, a nova se studija, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Feline Medicine and Surgery, fokusirala na smanjenje stresa pomoću glazbe kod mačaka.

Specifična mačja glazba

Znanstvenici nisu ispitivali učinak glazbenih žanrova na mačke, umjesto toga, oslanjajući se na neke ranije studije, utvrđivali su učinak specifičnih mačjih zvukova na razinu stresa kod mačaka. Već je otprije poznato da mačke odgovaraju na zvuke glazbe čak i kad su pod općom anestezijom te da će se mačke bolje opustiti uz zvukove klasične glazbe nego li uz pop ili heavy metal. Sada je stručni tim sa Sveučilišta Louisiana u Baton Rougeu nastojao odrediti koja je to specifična mačja glazba ili glazba kojoj su mačke sklone dati prednost.

Zna se da ljudi preferiraju glazbu čiji je ritam sličan ritmu vlastitog srca dok se odmara i u frekvencijama unutar ljudskog vokalnog raspona, a pokazalo se da se mačkama sviđa glazba s mačjim glasanjem, u određenom tempu i s njima bliskim frekvencijama.

Vokalni raspon

Za ovu se studiju specifična mačja glazba sastojala od melodijskih linija baziranih na mačjem glasanju, kao što je predenje. Frekvencije su bile slične onima mačjeg vokalnog raspona, koji je dvije oktave viši od ljudskog. Odabrano je 20 domaćih mačaka kojima je puštano po 20 minuta takve specifične mačje glazbe ili klasične glazbe ili su pak 20 minuta bile bez ikakve glazbe. Redoslijed puštanja je bio slučajan, u razmacima od po 14 dana.

U procjeni razine mačjeg stresa u obzir se uzimalo mačje držanje i ponašanje, kao i njihova reakciji na veterinara. Uzeti su im i uzorci krvi kako bi se utvrdio omjer neutrofila i limfocita, tj. fiziološki marker stresa. Pokazalo se da je specifična mačja glazba doista mogla sniziti mačkama stres, što je potvrđeno rezultatima procjena.

Mačja specifična glazba bolje je snizila mačkama stres nego klasična glazba ili vrijeme provedeno bez ikakve glazbe.

Ipak, glazba nije imala nikakav učinak na stresni odgovor mjeren omjerom neutrofila i limfocita, vjerojatno zato, misle znanstvenici, što je 20 minuta prekratko vrijeme za takav tjelesni odgovor.

Linker
23. travanj 2024 10:53