Ako se dobro organizirate i nabavite sve na vrijeme, ovo bi moglo biti ljeto iz snova!
 Foto: iStock
Organizirajte se

Ljetovanje s djecom - horor? Ne mora biti!

Ostalo je nepunih dva mjeseca do trenutka kada će prvi među nama krenuti na ljetovanje. No, ako vas pri pomisli na to već sada oblijeva hladan znoj, duboko udahnite, ne mora tako strašno biti i ove godine. Uz dobru organizaciju i ljetovanje s djecom može biti kao iz snova.

Napokon ste se i muž i vi uspjeli dogovoriti u svojim firmama termin godišnjeg i ove godine ćete uspjeti otići na obiteljsko ljetovanje. Rezervirali ste onaj slatki apartman koji vam je kolegica preporučila. Već maštate o plaži i odmoru. Zastanite za trenutak! Nemate li vi malu djecu? Zar stvarno mislite da ćete imati i trenutak mira? Dobro, dobro, i ljetovanje s najmlađima ima svojih čari samo je bitno dobro se organizirati i biti spremni da neće sve ići glatko.

Pozicija je vrlo važna

Važna stavka kad su djeca mala je da je lijepa, i ne pretrpana, plaža blizu smještaja. Pokušajte zamisliti svakodnevno pakiranje ako se morate voziti automobilom na kupanje. Također, zbog štetnosti sunca, cjelodnevni boravak na suncu nije moguć, a posebno se ne preporuča mališanima. Suncobran neće biti dovoljna zaštita, a gotovo je nemoguće da bi ih uvjerili da trebaju mirno sjediti u zaklonu. Teško da će vam se dati dvaput voziti da bi bili na kupanju ujutro i popodne.

Što treba ponijeti?

Za bebe je potrebno ponijeti putni krevetić i hranilicu. Ako nemate sklopivu hranilicu svakako je probajte posuditi jer zauzima puno manje mjesta tijekom putovanja. Kolica su vam također potrebna jer će dijete vjerojatno spavati u njima na plaži, ali ćete i lakše ići u dulje šetnje.

Na sredstvu za sunčanje ne štedite. Važno je za djecu koristiti čim veći faktor i ne zaboraviti ih redovito mazati.

Prije odlaska provjerite ima li ljekarne u blizini smještaja i ako nema ponesite sve potrebne lijekove. Naravno, u prvom redu su to sirupi ili ćepići za snižavanje temperature. Ne zaboravite toplomjer. Potrebno je sredstvo protiv komaraca, ali i kreme za smirivanje otekline od uboda. Ponesite i probiotik u slučaju probavnih smetnji. Rehidracijska otopina je također korisna ako dođe do povraćanja.

Odlična prilika

Ako dijete pije adaptirano mlijeko raspitajte se ima li većih trgovina u blizini i ako nema opskrbite se kod kuće.
Što se pelena tiče, ponesite omiljeni model od kuće, ali ne pretjerujte s količinom. Ljetovanje vam može biti odlična prilika za odvikavanje od pelene ili barem mali odmor od njih, barem tijekom dana dok ste na plaži.

Foto: iStock
Ne pretjerujte ni s odjećom, ni s pelenama, ni s igračkama. Napravite popis najnužnijeg i pridržavajte ga se.

A što je s odjećom?

S odjećom također ne pretjerujte jer je vrlo vjerojatno da će većinu dana dijete biti samo u gaćicama. Slično je i s obućom. Bitno je da ponesete sandale koje su najugodnije za jurcanje po kamenčićima.
Ipak, ne zaboravite topliji pulover i duge hlače da vas na zatekne hladnije vrijeme.
Spakirajte omiljene igračke i društvene igre jer će vam odlično doći tijekom popodnevnog odmora.

Ponesite zamrnute ručkove od kuće

Ako ćete biti smješteni u apartmanu bez restorana korisno je ponijeti zamrznute obroke. Za to vam je potreban putni frižider u koji će stati pripremljena jela za nekoliko dana. Birajte jednostavniju hranu - bolonjez uz koji ćete na brzinu skuhati tijesto, šnicle u umaku, punjenu papriku...

Da se ljetovanje ne pretvori u buljenje u ekran s djecom prije polaska odredite vrijeme koje će moći provesti pred laptopom ili televizorom i jasno recite pravila.

Budući da ludi izlasci na moru s djecom otpadaju, kod rezerviranja smještaja svakako birajte neki gdje ćete kad mališani zaspu moći sjesti u svoj mirni kutak, primjerice na balkon. Ponesite si laptop pa možete s partnerom gledati filmove kad dođe vaših pet minuta mira.

Foto: iStock
I djeci je ljetovanje avantura - susreću se s novim okolišem, do tada neviđenim pojavama i aktivnostima. Ugodite svom djetetu, posvetite mu vrijeme, probudite mu maštu. Ono će biti sretno, a i vi.

Koje prijevozno sredstvo odabrati?
Na putovanje s djecom najzgodnije je ići s automobilom, ali ako nije moguće vlak je bolja opcija od autobusa. Djeca su u vlaku slobodnija jer možete prošetati, a noćni kupe može biti nezaboravna avantura.
Avion je odličan jer vožnja kratko traje, ali ako ne želite potrošiti više nego što stoji smještaj rezervirajte let čim prije.

Linker
15. travanj 2024 11:34