Slabovidnost (ambliopija) najčešće je oboljenje vida kod djece, a najčešće se događa samo na jednom oku.
 Foto: Shutterstock
Dječje zdravlje

Lijeno oko može se izliječiti samo ako se otkrije do 4. godine

Dosad se vid provjeravao svoj djeci na obaveznom pregledu prije polaska u osnovnu školu, no dosadašnji rezultati pokazali su da je učinkovitije ambliopiju otkrivati i liječiti što ranije jer se 90 posto djece kojoj se otkrije potpuno izliječi.

Svi četverogodišnjaci u Hrvatskoj trebaju na pregled vida jer je taj pregled postao obavezna mjera zdravstvene zaštite djece u Hrvatskoj čiji je cilj otkriti slabovidnost (ambliopiju), koja se u dobi do sedam godina vrlo uspješno liječi.

Računa se da će se nacionalnim probirom koji je uveden prije nekoliko godina pobol od slabovidnosti u Hrvatskoj drastično smanjiti - s trenutačnih 200.000 oboljelih osoba na 20.000.

Do sada se vid provjeravao svoj djeci na obaveznom pregledu prije polaska u osnovnu školu, no dosadašnji rezultati pokazali su da je učinkovitije ambliopiju otkrivati i liječiti što ranije jer se 90 posto djece kojoj se otkrije potpuno izliječi, a probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdanija je i najjeftinija metoda za otkrivanje ambliopije.

Kako se testira?

Pregled nije zahtjevan za dijete, ono čita testne tablice sa simbolima zatvarajući jedno pa drugo oko. Testira se vid na blizinu i na daljinu. Nakon pregleda vidne oštrine i utvrđivanja dioptrije oftalmolog će, ako postoji, dijagnosticirati ambliopiju.

Slabovidnost ili ambliopija (poznata i kao lijeno oko) zapravo i nije bolest, nego prekid funkcije na razini vidnog korteksa. Ovaj funkcijski poremećaj češći je samo na jednom oku. Najčešće je oboljenje vida kod djece, a danas je dokazano i da je vodeći uzrok monokularne sljepoće u dobi od 20. do 70. godine. Liječenje može biti uspješno jedino ako se počne prije sedme godine jer se do tada razvija vidni put u središnjem živčanom sustavu.

Što ako se ne liječi?

Ako se pravodobno ne uoči, a onda i ne liječi, slabovidno oko ostat će trajno takvo, što znatno utječe na kvalitetu života. Vid se, naime, usavršava od rođenja, nužno je, laički rečeno, da oči surađuju na isti način i odašilju jednake slike u mozak, no ova binokularna aktivnost ne odvija se uvijek točno. Kod troje od stotinu djece prednost je na jednom oku, a drugo se odmara (djelomično ili potpuno) i to lijeno oko ne razvija se dobro u prve tri godine života, slabije obavlja svoju zadaću i razvija se slabovidnost ili ambliopija.

Smatra se da kod djeteta do prve godine, ako oko ne gleda samo jedan mjesec, postaje slabovidno. Dijete samoinicijativno ne utječe na to, već su u podlozi ambliopije prirođeni (strabizam) ili stečeni razlozi (poput rinitisa).

U takvim uvjetima mozak se navikne koristiti bolju sliku, a dijete promatra svijet samo jednim okom zaboravljajući na slabovidno.

Lijeno oko treba ponovno potaknuti, odnosno naučiti gledati, što se postiže zatvaranjem zdravog oka (okluzija) na kraće ili dulje vrijeme. Korištenjem slabovidnog oka ponovno će se aktivirati moždane funkcije - vidni korteks - koje se nisu razvile zbog slabije stimulacije. Oftalmolog će odrediti vrijeme liječenja ovisno o stupnju slabovidnosti kod djeteta.

Dostupne metode

Najučinkovitija metoda liječenja uz naočale su flasteri. Sve se manje primjenjuje stariji način liječenja - naočale s mutnom lećom za zdravo oko - jer djeca tada uglavnom gledaju ispod oka ili preko ruba naočala pa okluzija nije učinkovita. Roditeljima se u prvom redu savjetuje da budu uporni i dosljedni jer djeca na početku možda nerado prihvaćaju ovakvo liječenje.

Ambliopija se uspješno liječi samo u predškolskoj dobi i svaki dan je dragocjen.

Kako vrijeme bude prolazilo, dijete će sve lakše prihvaćati flaster. Dijete se, naime, opire zato što mu flaster zatvara bolje oko, a oko kojim gleda slabije vidi. Postupno će se vid na tom slabijem oku popravljati pa će dijete sve bolje prihvaćati flaster. Danas oni postoje u brojnim varijantama, s omiljenim likovima iz crtića i priča, a uz podršku roditelja dijete će rado sudjelovati u odabiru flastera. Roditeljima se preporučuje i da potiču djecu koja nose flastere na druženja, a i da budu popustljiviji pa da tijekom nošenja flastera dopuste djetetu da samo odabire neke stvari poput toga hoće li gledati crtić ili igrati igricu na računalu, hoće li ići u park ili prijatelju…

Što ako dijete ne nosi flaster

Prilikom kontrole kod oftalmologa treba iskreno reći nosi li dijete flaster kako je propisano. U slučaju da se dijete opire i baš nikako ne želi prihvatiti nošenje flastera, oftalmolog će ponuditi i drugu terapiju poput kapanja kapi u zdravo oko, čime će se ono zamutiti i prisiliti dijete da gleda slabovidnim okom. Okluzija se može provoditi po nekoliko sati na dan ili nekoliko dana pa dan bez zatvaranja oka, ali o tome odlučuje oftalmolog nakon pregleda.

Više o ovoj temi, kao i o kalendaru cijepljenja i pregleda te prehrani za naše najmlađe čitajte u novom idanju Doktora Plus posvećenom dječjem zdravlju.

Linker
23. travanj 2024 12:17