Ljudska energija je kortizol, dizel za naš organizam. Svaki dan se stvara, noću se obnavlja
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Što nam znači kortizol i kako provjeriti njegovu razinu?

Provjera kortizola važna je kod svakog tko je napet, nervozan, neprilagođen. To ukazuje da mu razina energije nije u skladu s onim što on od sebe traži

Ovih nekoliko mjeseci koje smo svi proveli u kući bili su mi dodatno stresni. Sad se osjećam umorno, iscrpljeno i jako nervozno. Prijateljica mi je rekla da je moj problem u višku ili manjku kortizola. Kako da to provjerim i što on dobro ili loše čini u našim organizmima? Imam 56 godina.

Kruna Š., Zagreb

Odgovara dr. Sanja Toljan, anesteziolog:

Zagreb, 130313.
Poliklinika Orlando, Klaiceva 8.
Za projekt Dobri doktori.
Na fotografiji: dr.med. Sanja Toljan.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX
dr. Sanja Toljan

"Kortizol je konačno prepoznat kao problem kod ljudi i jako mi je drago da se fokus polako miče sa štitnjače i prebacuje na nadbubrežne žlijezde. Konačno ćemo moći djelovati na uzrok, a ne na posljedicu, što nas približava boljim ishodima liječenja i smanjenju uzimanja medikamenata kada nisu potrebni. Provjera kortizola važna je kod svakog tko je napet, nervozan, rekla bih neprilagođen. To ukazuje da mu razina energije nije u skladu s onim što on od sebe traži. Ljudska energija je kortizol, dizel za naš organizam. Svaki dan se stvara, noću se obnavlja. Kada izgubimo kontakt sa svojim kortizolom i trošimo ga nemilice, dobit ćemo energetsku krizu, depresivnost ili anksioznost. Tražit ćemo kortizol, a neće ga biti. To se sada događa s vama, razine kortizola ne prate vaše potrebe i zbog toga ste loše. Pretraga koja to pokazuje zove se profil dnevnog izlučivanja kortizola, radi se iz sline i nije standardna pretraga, te je ne možete dobiti od svog liječnika kao preporuku. To je usluga koju razumiju i prakticiraju liječnici koji čovjeka ne dijele, nego pokušavaju ljudsku fiziologiju tumačiti prema pretpostavkama funkcioniranja moderne znanosti, koja govori o nedjeljivosti svih organskih sustava.

Pretraga iz sline

Pretraga kortizola iz sline prvi je korak u tome da razumijemo što se događa s vašim organizmom u energetskom smislu te da vam pomognemo izaći iz krize. Ovisno o veličini problema, i terapija se mijenja, jer je ovdje kompletan pristup individualan, nema tableta, samo program rehabilitacije. Na vama je da izaberete želite li ići putem ozdravljenja i kompletne rehabilitacije ili ipak želite uzeti jednu tabletu, ili više njih, kao utjehu za svoje loše stanje. Prema svojim preferencijama izabrat ćete i svog liječnika, bit će to onaj koji vas cjelovito gleda ili pak onaj koji vam u pet minuta razgovora propiše lijek za koji možete vjerovati da vam pomaže. U svakoj tableti ima nešto od placeba ili nečeg drugog, ovisno o tome na što je vaš mozak spreman. Najgore je medicinu doživljavati kao jednoznačnu, medicina nije dogma, nego umjetnost liječenja bazirana na strogim znanstvenim pretpostavkama. Neki liječnici su poput Michelangela, kreiraju i razmišljaju, a neki samo preslikavaju slike s razglednica... Nadam se da svaki pacijent može pronaći umjetnost koja mu se sviđa."

Linker
30. ožujak 2024 23:23