Mjere opreza te preventivni postupci koji se redovito provode u stomatološkim ordinacijama dodatno su pojačani
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Koliko je rizično ići zubaru?

Ne morate se bojati odlaska u stomatološku ordinaciju jer će vaš doktor dentalne medicine primijeniti tehnike rada koje će vam prethodno objasniti i poduzeti sve mjere da smanji rizik i za vas, i za sebe

Je li i dalje rizično ići zubaru Trebam li izbjegavati stomatološke zahvate u vrijeme popuštanja epidemioloških mjera u vezi s koronom?

Marija I., Dubrovnik

Odgovara prof. dr. Hrvoje Brkić, spec. dentalne medicine i oralne patologije s parodontologijom, Stomatološki fakultet, Zagreb:

dr. Hrvoje Brkić

"Mjere opreza u razdoblju izlaska iz izolacije i postupne normalizacije života izrazito su važne u svim profesijama, a osobito u onima u kojima je blizak kontakt dvoje ljudi. Dentalna medicine spada u najrizičnije profesije zbog bliskog kontakta s usnom šupljinom, u kojoj se nalaze brojni mikroorganizmi, a među njima može biti i koronavirus. Mjere opreza te preventivni postupci koji se redovito provode u stomatološkim ordinacijama dodatno su pojačani mjerenjem tjelesne temperature na daljinu, ispunjavanjem epidemiološkog obrasca, ispiranjem usne šupljine antiseptičkim tekućinama te dodatnom zaštitnom opremom za pacijenta i za doktora dentalne medicine i zubne asistente. Sve to smanjuje mogućnost zaraze. Postupci se mogu razvrstati u one s visokim rizikom, srednjim rizikom te one s manjim rizikom. Ne morate se bojati odlaska u stomatološku ordinaciju jer će vaš doktor dentalne medicine primijeniti tehnike rada unutar usne šupljine koje će vam prethodno objasniti i poduzeti sve mjere da smanji rizik i za vas, i za sebe i za ostale članove stomatološkog tima."

Linker
15. travanj 2024 17:43