Slatko u mozgu oslobađa kemijsku tvar dopamin, koja je odgovorna za naše dobro osjećanje
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Koliko dnevno smijem pojesti slatkoga a da ne ugrozim zdravlje i ne dobijem šećernu bolest?

Preporuka je dnevno konzumirati 30-60 g tamne čokolade sa 70-85 posto kakaa. Ovu čokoladu mogu konzumirati i osobe koje boluju od šećerne bolesti


Imam 46 godina i u ovim danima pandemije stres ublažavam s puno slatkiša i čokolade. Sad sam u strahu da ću postati dijabetičarka. Koliko se dnevno smije pojesti slatkiša?

Marina K., Bjelovar

Odgovara dr. Anica Badanjak, internist-dijabetolog, Zagreb:

Zagreb, 260815.
Dr. med. Anica Badanjak spec. internista u Sveucilisnoj klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX
dr. Anica Badanjak

"Kada jedemo slatko, naš mozak oslobađa kemijsku tvar dopamin, koja je odgovorna za naše dobro osjećanje. S vremenom je potrebno sve više slatkog da bismo se dobro osjećali. Nažalost, konzumacija voća ne čini nam takvu ugodu kao čokolada. U stresu se pojačava lučenje nekih hormona (kortizol, adrenalin) koji izazivaju pojačanu potrebu za energijom. Navedeni hormoni pomažu nam da se oporavimo od stresa, ali dovode do abdominalne debljine i smanjene imunološke funkcije ako stres dugo traje (tzv. kronični stres). Konzumiranje slatkog nije direktni rizični čimbenik za razvoj šećerne bolesti tipa 2, ali indirektno može utjecati na njenu pojavu. Prekomjernim unošenjem kalorija dolazi do porasta tjelesne mase.

Tamna čokolada

Rizik za razvoj šećerne bolesti tipa 2 povećava se u pretilih osoba, osoba starijih od 45 godina, s poznatom šećernom bolesti u obitelji, koje se slabo kreću, imaju povišen krvni tlak, s poremećajem masnoća u krvi (povećani trigliceridi, smanjeni HDL kolesterol), žene koje su imale trudničku šećernu bolest, sindrom policističnih jajnika te kod nekih etničkih skupina. Tamna čokolada je u malim količinama zdrava i može pomoći smanjenju stresa. Studije su pokazale da tamna čokolada s visokim udjelom kakaa (više od 70 posto) pozitivno utječe ne samo na stres nego i na memoriju, raspoloženje, smanjuje krvni tlak, povoljno djeluje na krvne žile i srce, mozak, a zbog sadržaja flavonoida i na imunosni sustav i upalu. Tamna čokolada sadrži antioksidanse i štiti organizam od slobodnih radikala (vrlo štetnih tvari). Preporuka je dnevno konzumirati 30-60 g tamne čokolade sa 70-85 posto kakaa. Ovu čokoladu mogu konzumirati i osobe koje boluju od šećerne bolesti. Pandemija COVID-19 poremetila je naše živote iz temelja, ali ne smijemo je koristiti kao izgovor za opuštanje ili predaju."

Linker
20. travanj 2024 03:47