Rasporedite raspoložive trakice za samokontrolu i redovito je provodite
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Kako u ovim stresnim uvjetima dobro regulirati šećer u krvi?

Važno je izbjeći hipoglikemije (šećer manji od 3,9 mmol/L) i velike oscilacije šećera u krvi

Šećeraš sam i dosad sam imao dobro reguliran šećer. Unatrag nekoliko dana primijetio sam da je ponekad malo povišen. Znam da je to od stresa pa me zanima kako u ovim situacijama koje nisu uobičajene održati dobar šećer. Na što bih trebao paziti?

Ivan P., Zagreb

Odgovara dr. Anica Badanjak, internist-endokrinolog, Zagreb:

Zagreb, 260815.
Dr. med. Anica Badanjak spec. internista u Sveucilisnoj klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX
dr. Anica Badanjak

"Dobra regulacija šećerne bolesti nužna je radi sprečavanja razvoja komplikacija na malim i velikim krvnim žilama, od kojih su neke od vitalne važnosti. Za osobe oboljele od šećerne bolesti bez značajnijih komplikacija i drugih pridruženih bolesti cilj je održavati vrijednosti šećera u krvi što bliže vrijednostima koje imaju zdrave osobe: natašte 5-6,5, a dva sata nakon jela 7,8-8,5. Za ostale cilj je održavati najniže vrijednosti koje im dopušta njihovo ukupno zdravstveno stanje (natašte 6,5-7,5, a 2 sata nakon jela 8,5-10), odnosno prema dogovoru s dijabetologom. Važno je izbjeći hipoglikemije (šećer manji od 3,9 mmol/L) i velike oscilacije šećera u krvi.

Na regulaciju šećera u krvi utječe niz različitih čimbenika. Najvažniji su hrana, fizička aktivnost i lijekovi za snižavanje šećera u krvi (za one koji koriste farmakološku terapiju). Na vrijednost šećera u krvi snažno utječe stres (zbog izlučivanja hormona stresa koji podižu razinu šećera u krvi), neki lijekovi, naše raspoloženje, pa čak i vremenske (ne)prilike. U izvanrednim situacijama kao što je ova s infekcijom COVID-19, kada je ograničena nabava hrane, ograničeno kretanje, a stres je neizbježan, teško je održavati idealne vrijednosti šećera u krvi čak i uz pridržavanje svih potrebnih mjera.

Osobe koje boluju od šećerne bolesti moraju misliti na nekoliko važnih stvari:

LIJEKOVI: Provjeriti zalihe svih potrebnih lijekova - treba imati zalihe bar za 3-4 tjedna svih lijekova koje osoba uzima (ne samo za šećer), pomagala za kontrolu šećera, vitamina ili drugih suplemenata, kreme za stopala... Za osobe koje se liječe inzulinom ne zaboraviti na GlucaGen HypoKit (za teški slučaj hipoglikemije, aplicira ga druga osoba). Glukozni bomboni, šećer, med ili slatki sok - za slučaj hipoglikemije.

HRANA: Nastaviti s uravnoteženom prehranom koliko je moguće; paziti na ukupan kalorijski unos - zbog manje aktivnosti smanjiti količinu hrane, posebice ugljikohidrata i masnoća. Zbog otežane opskrbe hranom svi moramo imati neke zalihe, u prvom redu hrane koja nije kvarljiva (krumpir, tjestenina, konzerve). Ako je moguće, nabaviti zamrznuto povrće i bobičasto voće. Konzervirana hrana ima dvije opasnosti: sol i skrivene šećere, na što treba misliti i uračunati u dnevni unos. Paziti na unos pekarskih proizvoda, tjestenine, riže, krumpira, suhih grahorica. Po mogućnosti koristiti integralne žitarice, ali i tu je važno paziti na količinu.
Napomena: Ako ste smanjili dnevni unos hrane ispod ranije količine radi očuvanja dobre regulacije šećera, očuvanja zalihe hrane, straha od povećanja tjelesne mase ili straha od nestašice hrane, bit će potrebno prilagoditi doze lijekova kako bi se spriječila hipoglikemija. Po potrebi konzultirajte se s liječnikom.

TJELESNA AKTIVNOST: Nastaviti s tjelesnom aktivnosti prema mogućnostima u stanu i vašim mogućnostima.

SAMOKONTROLA: Rasporediti raspoložive trakice za samokontrolu i redovito je provoditi - naizmjenično: natašte, i dva sata nakon glavnih obroka te kada se ne osjećate dobro.

OSOBNA HIGIJENA: Radi zaštite od koronavirusa ne zaboravite na redovito (često) pranje ruku, zaštitu nosa i usta maskom ako morate izaći iz kuće, kihanje i kašljanje u maramicu ili unutarnji dio lakta. Ne zaboravite svakodnevnu njegu stopala.

PROVODITI UPUTE STOŽERA: Stariji od 60 i oni mlađi, ali rizični (osobe koje boluju od srčanožilnih, plućnih bolesti, šećerne bolesti ili zloćudnih stanja) neka ostanu kod kuće. Oni koji žive sami i nemaju bližnjih kojima se mogu obratiti neka uspostave kontakt telefonom s volonterskom službom. Volonteri će provjeravati kako su, pomoći im oko nabavke, kontakta s liječnikom i sl."

Linker
20. travanj 2024 02:11