Kad se kilogrami počnu vraćati...
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Kako nakon mršavljenja spriječiti ponovno debljanje?

Za održavanje željene težine potrebno je dnevno unositi 1400 - 1700 kcal, vodeći računa o zastupljenosti svih vrsta namirnica

U osam tjedana smršavjela sam 20 kilograma, no postala sam umorna i depresivna. Pomalo su mi se počeli vraćati i kilogrami. Molim vas da mi savjetujete kako da održim novu liniju i objasnite što je uzrok umora.

Nevenka I., Zagreb

Odgovara dr. Vesna Gorički, akupunkturolog i homeopat, Zagreb:

dr. Vesna Gorički

"Period u kojem ste smršavjeli 20 kilograma ne možemo nazvati dijetom, nego gladovanjem. Tu nije došlo samo do gubitka masnog tkiva nego i mišićne mase. Ovakva dijeta velik je stres za organizam i zbog toga izaziva poremećaj hormona štitnjače, elektrolitski poremećaj, smanjenje krvnog tlaka, probavne tegobe... Takve "dijete" mogu dovesti i do psihičkih smetnji, umora, pa kao posljedicu nailazimo na ponovno prejedanje i potpuno vraćanje kilograma. Samo će uravnotežena prehrana s dovoljnim unosom vitamina i minerala dovesti do postupnog i ravnomjernog gubitka tjelesne mase. Za održavanje željene težine potrebno je dnevno unositi 1400 - 1700 kcal, vodeći računa o zastupljenosti svih vrsta namirnica."

Linker
19. travanj 2024 08:51