Ako uočite krpelja na koži, važno ga je ukloniti što prije, rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Kako dijete zaštititi od krpelja?

Preporučujem da dijete i sebe tijekom boravka u prirodi zaštitite odjećom svijetlih boja te dugih rukava i nogavica. Nakon izleta pažljivo pregledajte dijete 

Naš dvogodišnji sin ima blaže neurorazvojne poremećaje. Živimo u gradu, povremeno idemo na kraće izlete u prirodu (park, šuma, livada). Bojimo se uboda krpelja.

Tea S., Zagreb

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar:

"Ubod krpelja ne znači automatski i mogućnost zaraze. Samo krpelji koji su zaraženi virusom ili bakterijom mogu prenijeti bolest na čovjeka. Na sreću, zaražen ih je samo mali broj - procjenjuje se da su kod nas zaražena tri krpelja od njih tisuću. Krpelji prenose s ptica i malih glodavaca uzročnike bolesti na čovjeka. Kod nas najčešće prenose bakteriju koja uzrokuje lajmsku bolest (boreliozu), koja se uspješno liječi antibioticima. Simptomi borelioze slični su gripi uz karakterističan osip na koži. U roku od dva do 30 dana na mjestu ugriza krpelja pojavljuje se crvenilo na koži ovalnog ili prstenastog oblika koje se polako širi, doseže promjer obično veći od 5 cm i traje nekoliko tjedana, a u sredini postupno blijedi stvarajući karakterističan oblik. Liječenje antibioticima je važno radi sprečavanja kasnih stadija bolesti, najčešće upale zglobova.

Ukloniti ga što prije

Rjeđe krpelji mogu prenijeti virus koji uzrokuje tzv. krpeljni meningoencefalitis. U Hrvatskoj godišnje obolijeva 10-20 ljudi, uglavnom oni koji su profesionalno izloženi riziku od uboda krpelja (šumski radnici, planinari, lovci, izletnici). Bolest počinje tjedan-dva nakon uboda, i to sa simptomima sličnim gripi, a nakon kraće mirne pauze dolazi do znakova upale mozga. Ne postoji specifičan lijek za ovu bolest, primjenjuje se simptomatsko liječenje (snižavanje temperature, rehidracija i sl.). Preporučujem da dijete i sebe tijekom boravka u prirodi zaštitite odjećom svijetlih boja te dugih rukava i nogavica. Nakon izleta pažljivo pregledajte dijete. Ako uočite krpelja na koži, važno ga je ukloniti što prije, rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je izvaditi u prvih nekoliko sati nakon uboda."

Linker
20. travanj 2024 10:59