U prevenciji pojave bubrežnih kamenaca važan je unos tekućine, pogotovo prilikom povećanih fizičkih napora
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Je li kamen u bubregu prepreka za fizičku aktivnost?

Fizička aktivnost ne samo da ne dovodi do pojave bubrežnih kamenaca nego, po nekim istraživanjima, smanjuje rizik za njihov nastanak

Nedavno mi je dijagnosticiran kamen u bubregu. Rekreativno se bavim sportom i ponekad treniram i po tri do četiri sata dnevno. Smijem li nastaviti s treningom bez straha?

Biserka l., Karlovac

Odgovara dr. Milan Mazalin, spec. opće medicine:

Zagreb, 240717.
Milan Mazalin, lijecnik opce prakse.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

"Nema razloga da ne nastavite sa svojim uobičajenim životnim navikama, tim više što je fizička aktivnost izuzetno važna za očuvanje i unapređenje zdravlja. Fizička aktivnost ne samo da ne dovodi do pojave bubrežnih kamenaca nego, po nekim istraživanjima, smanjuje rizik za njihov nastanak. U prevenciji pojave bubrežnih kamenaca vrlo je važan adekvatan unos tekućine. Mnogi, a možda i vi, često na to zaborave. To posebno vrijedi prilikom povećanih fizičkih napora, kada se velika količina tekućine gubi znojenjem pa se smanjuje izlučivanje urina i tako se stvaraju preduvjeti za pojavu kamenaca. Preporučujem vam pažljivu hidrataciju uz izbjegavanje mineralne vode, povremene kontrolne preglede, prije svega ultrazvučnu i laboratorijsku obradu. Naravno, u slučaju pojave bolova javite se svome liječniku ili urologu."

Linker
16. travanj 2024 11:32