Svjetski tjedan glaukoma

Stariji ste od 40? Jeste li napravili pregled očnog živca?

U Hrvatskoj se obilježava Tjedan glaukoma pa u 22 grada, odnosno u očnim ambulantama svih bolnica, možete izmjeriti očni tlak i provjeriti imate li glaukom - bolest očnog živca koja se javlja bez upozorenja i simptoma te postupno oštećuje vid
Bolest očnog živca ne treba zanemarivati jer može dovesti do potpunog gubitka vida
 Foto: iStock

Sve osobe nakon 40. godine trebale bi redovito kontrolirati očni tlak i napraviti pregled vidnog živca, budući da se prvi simptomi glaukoma javljaju tek kada dođe do oštećenja živca. A kako se u Hrvatskoj obilježava Tjedan glaukoma, iskoristite prigodu te u očnoj ambulanti bilo koje bolnica u 22 naša grad, izmjerite očni tlak i provjerite imate li glaukom.

Kako ga prepoznati?

Uz povišeni očni tlak, važni čimbenici rizika su životna dob i nasljeđe u obitelji. Moguće ga je prepoznati po bolu i crvenilu očiju, a prethode mu znakovi poput zamagljenosti vida te krugova oko izvora svjetla. Dijagnosticira se jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa mjerenjem očnog tlaka i pregledom vidnog živca. Liječi se kapima, laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i stupnju oštećenja vida.

Kada se otkrije, glaukom se liječi do kraja života. Ne otkrije li se i ne liječi pravovremeno može dovesti do sljepoće.

Što se zapravo događa s našim okom

Unutar oka stvara se tekućina, očna voda, suze, koja ispire oko. Kada se naruši otjecanje očne vodice, dolazi do povećanja očnog tlaka koji vodi oštećenju očnog živca. Očni živac je, pak, spona između vidnih poruka i mozga. Rast očnog tlaka tijekom vremena, najčešće i obostrano, na oba oka, uglavnom je neprimjetan, a polako nestaje periferni vid tj. sužava se vidno polje. Neliječeni glaukom tako dovodi do gubitka centralnog dijela vidnog polja i na kraju sljepoće.

Glaukom se može pojaviti kod svakog čovjeka

Iako se može pojaviti kod svakog, ipak postoji rizična skupina. To su oni u dobi iznad 40 godina, kratkovidne osobe, oboljeli od šećerne bolesti, povećanog krvnog tlaka ili imaju nekog u obitelji s glaukomom.

Iako najčešće nema simptoma, kada primijetite ove znakove, hitno trebate otići liječniku!

• gubitak perifernog vida
• ukoliko vidite krugove duginih boja oko izvora svjetla ili imate pojačanu osjetljivost na svjetlo
• tunelski vid, odnosno suženje vidnog polja
• iznenadni gubitak vida
• oko boli i crveno je
• zamućeno oko
• mučnina ili povraćanje i bol u oku
• bol oka i glave

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:48