Jednom kada na tržište dođe flaster, više vam neće toliko biti potreban mjerač šećera.
 Foto: iStock
Medicinske inovacije

Lakši život za dijabetičare

Elektronički flaster za kožu na bazi grafena uskoro bi mogao zamijeniti uređaje za mjerenje šećera.

Znanstvenici su na pragu velikog otkrića koje će uvelike olakšati život mnogim dijabetičarima. Elektronički flaster za kožu na bazi grafena uskoro bi mogao zamijeniti uređaje za mjerenje šećera.

Naime, ova inovacija otkriva vrijednost glukoze te ukoliko je potrebna regulacija uz pomoć lijeka, uređaj dostavlja potrebnu dozu kako bi glukoza bila u zadanim vrijednostima. Prototip ovog uređaja je testiran na miševima.

Znanstvenici iz SAD-a i Koreje žele olakšati život mnogim osobama oboljelim od šećerne bolesti utoliko što više neće imati potrebu za svakodnevnim ubodima kako bi regulirali šećer.

Grijači u flasteru

Rastezljiv flaster zalijepi se na kožu te kroz znoj osobe koja nosi flaster detektira razinu glukoze. Ukoliko je vrijednost glukoze van one koja je programirana ta informacija automatski aktivira grijače ugrađene u flaster koji otapaju premaz na mikro iglama koje u kožu oslobađaju odgovarajuću količinu lijeka. Tim pod vodstvom Dea-Hyeong Kim sa Sveučilišta u Seulu objašnjavaju kako su dokazali da toplinski aktiviran flaster može u kožu miševa dijabetičara aplicirati metformin.

Još se usavršava

Prije testiranja na ljudima, znanstvenici trebaju još usavršiti pojedine elemente, jer flaster trenutno ima mogućnost da iz znoja pročita mnoga druga svojstva kao što su temperatura, vlaga i pH, a ti elementi mogu utjecati na vrijednost glukoze. Tim stručnjaka i njihovi kolege vjeruju da je ovo vrlo bitan korak koji će olakšati život mnogim osobama oboljelim od šećerne bolesti.

Linker
19. travanj 2024 07:39