Pupoljak sa samo 47 kalorija
 Getty Images/iStockphoto
imamo i super recepte

Kraljevsko povrće s najmanje kalorija: štiti od raka i srčanih bolesti, čisti jetru i probavni sustav te pomaže u kontroli dijabetesa

Ukusna je, nema kalorija i frca hranjivim sastojcima koji će vam pomoći da zaštitite zdravlje i sačuvate vitku liniju

Artičoka izgleda kao malo kraljevsko žezlo, a kad se zbroje sve njezine dobrobiti za izgled i zdravlje, čini se da je stvarno riječ o kraljevskom povrću. Ukusna je, nema kalorija i frca hranjivim sastojcima koji će vam pomoći da zaštitite zdravlje i sačuvate vitku liniju.

Zabilješke o konzumaciji artičoka sežu da Stare Grčke i Rimskog Carstva, a ti su ih narodi navodno jeli kako bi si olakšali simptome reume i gihta. Ona je danas neizostavan dio mediteranske prehrane, a trebala bi biti i dio svakog zdravog jelovnika i to iz cijelog niza razloga.

Osim što su prava antioksidanska bomba, artičoke sadrže i visoke doze vitamina C, A i K, ali i brojne druge hranjive tvari. Tu je i visok udio vlakana i fitonutrijenata, a sve to zajedno ovo povrće čini moćnim u prevenciji mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema, poput srčanih bolesti i raka.

Uz sve to, one imaju i odličan okus i vrlo su prikladne za upotrebu u najrazličitijim receptima.


Pupoljak sa samo 47 kalorija

Postoji oko 140 različitih vrsta artičoka, no od toga se samo njih 40 uzgaja kao hrana. Okrugla artičoka, Cynara cardunculus var. Scolymus, je jedna od najpopularnijih sorta, a poznata je još i kao francuska ili zelena artičoka. Jestivi dio, koji se naziva srce artičoke, zapravo je pupoljak cvijeta artičoke koji se formira prije nego što cvijet procvjeta. Iako je takozvano srce artičoke dio koji se najčešće konzumira, ne treba zapostaviti ni listove jer se upravo u njima kriju neke od najhranjivijih tvari. Štoviše, suplementi na bazi ekstrakta artičoke, koji su posljednjih godina postali jako popularni, proizvode se od antioksidansa i fitonutrijenta iz listova ove biljke, a imaju zaštitno djelovanje na jetru, antioksidantno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje, kao i antikancerogeno. Treba dodati i da jedna artičoka sadrži samo 47 kalorija, ali više od 10 posto dnevnih potreba za šest različitih esencijalnih nutrijenata.


Sedam važnih dobrobiti


1. Antioksidansno djelovanje koje može štititi od raka

Zbog obilja antioksidansa i fitonutrijenata, poput kvercetina, rutina i galne kiseline ima sposobnost upijanja i eliminiranja slobodnih radikala iz organizma. Upravo spomenuti sastojci su u nekoliko istraživanja pokazali učinkovitost u smanjenju rasta stanica raka te tako i u sprečavanju širenja tumora, naročito tumora dojke i jetre.


2. Štite od srčanih bolesti

Konzumacija artičoka je povezana sa smanjenjem razina lošeg kolesterola, krvnog tlaka i metaboličkog sindroma. Osim toga, artičoke mogu pomoći i u smirivanju upale u organizmu te u poboljšanju krvotoka. Ekstrakt i sok od artičoke su, prema nekim istraživanjima, učinkoviti u snižavanju visokog krvnog tlaka.


3. Čisti jetru i probavni sustav

Artičoke sadrže moćan flavonoid silymarin koji je učinkovit u zaštiti jetre, a istraživanja su pokazala i da pomaže u obnavljanju stanica jetre. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, imaju sposobnost smirivanja upale i ublažavanja simptoma iritabilnog crijeva i drugih probavnih problema te pomažu u obnavljanju crijevne sluznice.


4. Pomažu u mršavljenju

Istraživanja su pokazala da konzumiranje velike količine vlakana, poput onih kakva su prisutna u artičokama, štiti od stvaranja trbušne masnoće koja se može nataložiti oko raznih organa i uzrokovati cijeli niz bolesti. Vlakna iz ove biljke nabubre u želucu i crijevima te pružaju osjećaj sitosti i sprečavaju prejedanje.


5. Pomaže u kontroli dijabetesa i metaboličkog sindroma

Vlakna iz artičoke pomažu u normaliziranju razine šećera u krvi te omogućuju glukozi da se sporije apsorbira u krv. Osim toga, neke tvari iz artičoke imaju protuupalno djelovanje te sprečavaju taloženje masti koje je podloga raznih metaboličkih poremećaja.


6. Prevencija anemije

Artičoka je bogata željezom, a konzumiranje hrane bogate željezom je najbolji način prevencije anemije i drugih negativnih simptoma manjka željeza.


7. Poboljšava zdravlje i izgled kože

Zbog visokog udjela antioksidansa, vitamina C i E te drugih nutrijenata, artičoke pospješuju proizvodnju kolagena koji je neophodan da bi koža zadržala mladenački izgled, a ujedno je i štite od slobodnih radikala koji uzrokuju prijevremeno starenje i boranje kože.

a young woman holding an artichoke in her hands
Getty Images/iStockphoto


Kako odabrati, čuvati i kuhati artičoke

Najtvrđe artičoke su najbolji izbor, a još jedan pokazatelj da je biljka svježa jest da pritisnete listiće: ako se čuje pucketajući zvuk, znači da je svježa. Pripazite da bude lijepe zelene boje i da ne izgleda dehidrirano. Latice moraju biti zatvorene ili skupljene, to je također znak da je artičoka svježa i da će biti mekana kad je budete jeli. Najbolje je da artičoke upotrijebite u roku od tjedan dana od dana kad ste ih kupili ili da ih smrznete ako ih ne želite tako brzo konzumirati. Artičoke se kuhaju u uzavreloj vodi 30 minuta ili isto toliko vremena na pari, a peku se oko sat vremena u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.


Namaz od kozjeg sira s artičokama

Sastojci:

  • konzerva artičoka (ocijeđenih)
  • 40 dag svježeg kozjeg sira
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2 čajne žličice soka od limuna
  • 1 samljeveni češanj češnjaka
  • pola šalice naribanog pecorina
  • 1 jušna žlica nasjeckanog peršina
  • 1 jušna žlica nasjeckanog bosiljka
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice papra

Priprema:

  1. Sve sastojke, osim pecorina, stavite u blender i uključite tako da dobijete kremastu smjesu.
  2. Preselite u zdjelicu za posluživanje i pospite naribanim pecorinom.


Pileća prsa na talijanski način

Sastojci:

  • konzerva artičoka ili 250 g svježih, skuhanih artičoka,
  • 1 šalica šampinjona
  • 1 nasjeckana glavica luka
  • 1 nasjeckana rajčica
  • 2 pileća prsa
  • ½ šalice pilećeg temeljca,
  • 20 dag svježeg sira
  • 1 šalica špinata
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • ½ čajne žličice mješavine začina po ukusu (može mediteranska mješavina)
  • ½ čajne žličice papra
  • ½ čajne žličice soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. U velikoj tavi pirjajte luk i gljive na srednje jakoj vatri, dok ne omekšaju.
  3. Sklonite s vatre, izvadite iz tave i zatim u nju stavite sir i temeljac te miješajte na umjerenoj vatri.
  4. Dodajte začine, rajčice, artičoke, gljive, špinat i luk.
  5. Kuhajte dok špinat ne omekša.
  6. Pileća prsa stavite u lim za pečenje, zatim ih prelijte smjesom od povrća i sira koju ste pripremili u tavi i pecite sve zajedno u pećnici 30 do 40 minuta.

Linker
15. travanj 2024 10:28