U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli 2300 žena, a kod velikog broja njih tumor je otkriven u ranom stadiju.
 Foto: iStock
Test za provjeru učinkovitosti kemoterapija

Kraj nepotrebnim kemoterapijama za neke oboljele od raka dojke

Kemoterapija je učinkovita u uništavanju tumorskih stanica, no istodobno uništava i zdrave stanice te ima niz nuspojava. Sve to je nepotrebno za više od 70 posto žena kod kojih je rak dojke otkriven u ranom stadiju.

Tisuće pacijentica oboljelih od raka dojke mogle bi biti pošteđene teških kemoterapija zahvaljujući novom testu koji pokazuje hoće li lijekovi za kemoterapiju uopće biti učinkoviti. Naime, mnoge žene s rakom dojke u ranom stadiju nemaju nikakvu korist od kemoterapije nakon operacije i zračenja, no često im se ta terapija ipak propisuje "za svaki slučaj".

Novim testom, koji je razvila dr. Laura van't Veer, bivša ravnateljica Odjela za onkološku dijagnostiku pri Nizozemskom institutu za rak, radi se screening za 70 genetičkih varijanti koje povećavaju rizik za recidiv tumora, a sva dosadašnja ispitivanja su pokazala da je učinkovit u predviđanju toga koje pacijentice ne treba izlagati kemoterapiji.

Visoki postotak

Rezultati istraživanja pokazali su da je 46 posto žena s tek dijagnosticiranim rakom dojke u ranoj fazi pomoću tog testa koji se zove MammaPrint klasificirano kao "niskorizične" te da one nisu trebale kemoterapiju.

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest žena u svijetu i u Hrvatskoj, u našoj zemlji svake godine od nje oboli 2300 žena, a kod velikog broja njih tumor je otkriven u ranom stadiju.

Negativna strana kemoterapije

Kemoterapija je učinkovita u uništavanju tumorskih stanica, no istodobno uništava i zdrave stanice te ima niz nuspojava kao što su mučnine, gubitak kose, glavobolje, čirevi, bolovi u prsima, krvarenje i problemi s disanjem. Sve to je nepotrebno za više od 70 posto žena kod kojih je rak dojke otkriven u ranom stadiju. Test je već omogućio tisućama oboljelih žena s rakom dojke u ranom stadiju da izbjegnu nepotrebnu kemoterapiju jer, u kombinaciji s kliničkim faktorima, dokazano definira koje pacijentice imaju nizak rizik od recidiva, imaju odlične prognoze i mogu bez brige izbjeći kemoterapiju.

No, kod skupine pacijentica koje prema kliničkim faktorima imaju visok rizik, a prema testu MammaPrint nizak, još uvijek se ne može sa sigurnošću utvrditi kolika bi bila korist od kemoterapije i kakvo je preživljenje nakon pet godina. Kod te je skupine potrebno dulje praćenje te je potrebno napraviti dodatne studije prije nego što im se sa sigurnošću može ukinuti kemoterapija.

Test MammaPrint, koji stoji oko 2000 funti, zasad je dostupan samo privatno, no u tijeku su pregovori s Britanskim nacionalnim institutom za zdravstvo (NICE) kako bi se test mogao obavljati na teret Nacionalnog zdravstvenog sustava (NHS).

Linker
19. travanj 2024 11:51