Sadrži eterična ulja, a najvažniji sastojak je alantoin
 Getty Images/iStockphoto
Lijek iz prirode

Korijen i lišće ove superbiljke pomaže kod psorijaze, čireva, proširenih vena, reume...

Na tržištu je dostupan u obliku gelova, krema, tinktura za vanjsku primjenu. Izrazito ljekovit, ali valja biti oprezan!

O ljekovitoj snazi gaveza (klinjak, konjski rep, gabež) ljudi svjedoče još od davnina, a zbog njegove široke moći prirodnog liječenja u narodu se vjerovalo da potječe iz rajskog vrta. Ova biljka sadrži eterična ulja, organske spojeve alkaloide, tanine, karotin, smole, a najvažniji sastojak je alantoin, također organska tvar koja snažno potiče rast stanica u kostima i ima sposobnost poticanja stvaranja novog tkiva.

Narodna medicina

Stoga se oduvijek smatrao biljkom koja blagotvorno djeluje na sve bolesti vezane uz kosti, a iako se danas savjetuje preparate gaveza koristiti samo za vanjsku upotrebu i kod ozljeda kod kojih nema otvorenih oštećenja kože, narodna medicina smatra da njegovi sastojci pozitivno utječu na zacjeljivanje unutarnjih i vanjskih rana, posjekotina, ogrebotina. Mazanje gavezom pomaže u smanjenju oteklina, modrica, krvarenja, kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva.

Gavez spada u korove, raste vrlo brzo, uglavnom na vlažnim livadama uz potoke i rijeke, uz rubove šuma, a naraste od 20 do 120 centimetara u visinu. Cvjetovi su mu ljubičasti ili ružičasti, prekriveni oštrim dlakama, a listovi su također dlakavi po cijeloj površini. Ljekovito je lišće i crni korijen, koji je vrlo krhak, ali nevjerojatne snage za zdravlje, skuplja se u proljeće i kasnu jesen. Kad se izvadi, razreže se i pusti da se što brže osuši na toplom mjestu kako bi se sačuvale djelatne tvari.

Gavez je na tržištu dostupan u obliku gelova, krema, tinktura za vanjsku primjenu, od korijena i lišća spravljaju se oblozi djelotvorni kod psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindroma, kod upale kostiju, reume, artritisa. Gavez učinkovito uklanja i druge vrste bolova te se pokazao odličnim u obliku gela protiv bolova kod iščašenja zglobova i osteoartritisa koljena. Ljekovite kupke od lišća gaveza koriste se za poticanje cirkulacije, kod vrućih oteklina, proširenih vena nogu, reumatizma.

Tko treba biti oprezan

Iako je iznimno ljekovit, u nekim slučajevima valja biti na oprezu. Trudnice i osobe s osjetljivom i bolesnom jetrom ne bi smjele uzimati gavez ni u kojem obliku jer škodi jetri, a oprezan treba biti i ako se tinktura upotrebljava u liječenju gihta i bolnih zglobova i svakako se treba posavjetovati sa stručnom osobom ili travarom.

Jedina je poznata biljka koja liječi i uklanja deformacije kosti palca, čukljeve (Hallux valgus). Dok moderna medicina nema nikakva rješenja za ovaj problem osim bolne operacije, liječenje mašću i tinkturama, iako može trajati (uz kraće stanke) i do godinu dana, rezultati su pokazali da se isplati biti uporan.

Linker
11. travanj 2024 10:18