Otkriće se temelji na 44-godišnjem praćenju više od 46.000 žena.
 Foto: iStock
Novo istraživanje

Kontracepcijske pilule štite od nekih vrsta tumora

Studija je pokazala da žene koje su uzimale pilule imaju manji rizik za obolijevanje od kolorektalnog raka, raka endometrija i raka jajnika.

Žene koje su uzimale oralnu kontracepciju zaštićene su od nekih vrsta tumora i do trideset godina, pokazalo je novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Aberdeenu.

Prema rezultatima istraživanja, žene koje su bilo kad tijekom života uzimale kontracepcijske pilule imaju manji rizik za obolijevanje od kolorektalnog raka, raka endometrija i raka jajnika nego žene koje nikada nisu koristile kontracepcijske pilule.

Gotovo 50.000 žena

Najdugotrajnija studija na svijetu o učincima uzimanja kontracepcijskih pilula objavila je ovo najnovije otkriće u posljednjem broju stručnog časopisa American Journal of Obstetrics and Gynecology. Otkriće se temelji na 44-godišnjem praćenju više od 46.000 žena, koje je pokazalo da žene koje su bilo kad u životu koristile kontracepcijske pilule imaju manji rizik za obolijevanje o kolorektalnog raka, raka endometrija ili jajnika.

Drugim riječima, zaštitni učinak tableta traje najmanje još 30 godina nakon što je žena prestala uzimati tablete. Također, nije otkriven povećan rizik ni za jedan oblik tumora u starijoj dobi kod žena koje su uzimale kontracepcijske pilule.

Linker
21. travanj 2024 22:50