NE MIKROPLASTIČNIM ČESTICAMA

Kompostabilna ambalaža veliki je korak pri očuvanju okoliša, a domaći lanac je pionir u ostvarivanju tog cilja

 

Svake godine na datum 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša. Iako smo svi svjesni problema kojima smo okruženi, rijetki su oni koji se odlučuju na velike korake kako bi istupili za opravdan i plemenit cilj. Dakako, najveći problem na globalnoj razini predstavlja plastika čija se rastuća potrošnja pretvara u otpad. Svakim danom sve se više suočavamo s povećanjem količine plastičnog otpada koja postaje sve veći problem, a naglasak je stavljen na ambalažni otpad koji predstavlja najveći udio plastičnih proizvoda kojima se svi koristimo.

Krucijalni problem koji nastaje zbog količine plastičnog otpada zasigurno je zagađenje mikroplastikom. Ovakav tip zagađenja nastaje uglavnom kao posljedica raspadanja plastičnog otpada i prošireno je diljem planeta. Mikroplastika se tako pronalazi u zaista svakom kutku planete: u zraku, tlu, rijekama i najdubljim dijelovima oceana, a njezine čestice mogu imati velike i trajne štetne posljedice na ljudsko zdravlje.

Vođen svojim ekološkim pristupom koji uspješno gaji već 17 godina, bio&bio domaći lanac trgovina predstavio je inovaciju na domaćem tržištu i od sada svoje proizvode pakira u kompostabilnu ambalažu. Ne samo da su ovime postali prvi na domaćem tržištu, nego je kompostabilna folija inovacija koju koristi tek nekoliko europskih proizvođača hrane.

Proizvode koji su zapakirani u kompostabilne ambalaže prepoznat ćete odmah zahvaljujući certifikatu na naljepnici, ali i po specifičnoj šuškavoj teksturi. Sama kompostabilna ambalaža izrađena je od celuloznih vlakana te se u potpunosti razgrađuje i postaje dijelom okoliša, kao prirodni otpad. Prikladna je za organsku reciklažu, a ujedno zadovoljava stroge kriterije europske norme EN 13432 o industrijskoj kompostabilnosti. Ako vas brine biorazgradivost naljepnica na pakiranju, one su također kompostabilne tako da cijelu ambalažu možete bez grižnje savjesti staviti u bio otpad.

Kako je došlo do realizacije ove inovativne ideje otkrila je Jadranka Boban Pejić, direktorica tvrtke Biovega, unutar koje djeluju bio&bio trgovine.

Na ovo smo se ulaganje odlučili jer želimo, kao i do sada, svojim djelovanjem stvarati platformu za pozitivne promjene. Mi djelujemo kao poslovni subjekt, ali i kao odgovorni pojedinci i imamo veliku moć pozitivnog utjecaja na stanje našeg okoliša i na zdravlje ljudi. Trudit ćemo se i u budućnosti taj utjecaj koristiti na najbolji mogući način. Nadamo se da će sve više proizvoda biti u održivoj ambalaži, no u Hrvatskoj je kompostabilna ambalaža za pojedine proizvode, primjerice svježe kulture ili pekarske proizvode, trenutno ili nedostupna ili preskupa. U skladu s tim, želja nam je pomoći našim domaćim ekološkim proizvođačima i razvijati rješenja kako bi i njihovi proizvodi na bio&bio policama što prije bili u kompostabilnoj ambalaži “, izjavila je Boban Pejić.

Nastavlja kako već nekoliko godina posvećeno istražuju mogućnosti smanjenja korištenja plastike, posebice kada se uzme u obzir da se unutar bio&bio robne marke nalazi čak 111 ekoproizvoda. Poznati su po svojoj vrhunskoj ponudi žitarica, mahunarki, orašida, ali i suhog voća, sjemenku i brojnih drugih namirnica. Lipanj nastupa kao prekretnica u poslovanju s kompostabilnom ambalažom, a obećaju kako će najkasnije do kraja ove godine svih 111 proizvoda iz bio&bio ponude biti upakirano upravo na taj način. Naravno, cijena svih proizvoda ostaje ista i neće se povećati.

Odličan korak u osvještavanju problema mikroplastike, a još bolji korak u akciji kako je i vi možete smanjiti.

Linker
18. travanj 2024 08:36