Getty Images/iStockphoto
možemo odahnuti

Komarci ne mogu prenijeti koronavirus

Znanstvenici su otkrili da virus, nakon što su putem krvi ili hrane njime zarazili komarce, nema sposobnost razmnožavanja te je tako posve isključena mogućnost širenja virusa u ljetnim mjesecima ubodima komaraca

Oni koji su u ljetnim mjesecima česta meta komaraca mogu odahnuti, jer je istraživanje koje je proveo Talijanski nacionalni institut za zdravlje pokazalo da komarci ne mogu prenijeti koronavirus ljudima.

Svjetska zdravstvena organizacija već je obavještavala o tome kako nema dokaza da virus mogu prenijeti insekti koji sišu krv, a koji svojim ubodima mogu ljudima prenijeti dengu i neke druge zarazne bolesti. No, ovo najnovije istraživanje, provedeno u suradnji s Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie - javnim veterinarskim institutom koji provodi preventivne, kontrolne i istraživačke aktivnosti u području zdravlja životinja i sigurnosti hrane, dokazalo je da ni obični ni tigrasti komarac ne može prenijeti na čovjeka SARS-CoV-2.

Znanstvenici su otkrili da virus, nakon što su putem krvi ili hrane njime zarazili komarce, nema sposobnost razmnožavanja te je tako posve isključena mogućnost širenja virusa u ljetnim mjesecima ubodima komaraca.

Linker
25. travanj 2024 18:02