Ne forsirajte se, dozvolite tijelu da se odmori. Jaki ste, to znamo, ali svakoj ženi nakon poroda treba vremena za oporavak.
 Foto: iStock
Poslije porođaja

Koliko vremena treba proći da novopečena mama može izaći?

Šest tjedana babinja je netko davnih dana izmislio s dobrim razlogom, a taj je da se tijelo oporavi nakon poroda.

Supruga američkog pjevača Johna Legenda prošli je tjedan izašla na romantičnu večeru s njim samo deset dana nakon što je rodila kćer. Frišku rodilju Chrissy Teigen na društvenim su mrežama obasuli negativnim komentarima osuđujući je da nije trebala tako brzo ostaviti bebu i otići u noćni život.
Mene nije posebno štrecnulo što je žena ostavila dijete na tri sata jer tako mala beba teško da je i primijetila njeno odsustvo, posebno ako ne sisa. Možda sam osjetila laganu ljubomoru jer mi samoj tako nešto s obzirom na krvarenje, mlohavi trbuh i umornoj preko svake mjere nije ni palo na pamet. No, pitanje koje si većina žena koje su rodile postavlja je - otkud joj volja da se uopće našminka?

Jer, budimo realni, šest tjedana babinja je netko davnih dana izmislio s dobrim razlogom, a taj je da se tijelo oporavi nakon poroda.

Prvih šest tjedana nakon poroda žena krvari

Prva stvar koja stvara nelagodu je vaginalno čišćenje. Ono je nakon porođaja normalna pojava i traje do mjesec i pol sve dok tkivo maternice potpuno ne zacijeli. Na mjestu odvajanja posteljice od maternice stvara se rana promjera oko 12 centimetara.

Budući da se radi o velikoj rani, tijelo se mora pobrinuti da ne dođe do naglog gubitka krvi zbog čega se maternica počinje grčiti i skupljati. Tim kontrakcijama se zatvaraju otvorene krvne žilice u maternici, formiraju ugrušci na mjestu rane i time se sprečava jako krvarenje.

Ovi se grčevi povremeno javljaju i tjednima nakon porođaja tijekom dojenja, odnosno stimuliranja bradavica sisanjem. Dojenje tako potiče brži povratak ženinih organa na staro mjesto i u staru formu.

Jeste li znali?

Tijekom jedne menstruacije žena izgubi između 50 i 80 mililitara krvi dok se ta količina tijekom babinja penje na oko 500 mililitara.

Nakon epiziotomije žena jedva da može sjediti, a kamoli hodati

Ako je žena rađala prirodno često je podvrgnuta epiziotomiji, odnosno rezanju međice ili joj je, u još gorem slučaju, popucala. Mnoge koje su osjetile bolove od tih šavova kažu da je bol tijekom porođaja ništa prema onima koji nastaju pri sjedenju ili pokušaju hodanja ukoliko žena ima više šavova. Sve dok rana u potpunosti ne zacijeli, treba izbjegavati bilo kakve veće napore (dizanje tereta većeg od 5 kilograma) ili nagle pokrete.

Rezu od carskog treba više od mjesec dana da zacijeli

Carski rez je, iako uobičajen, složen kirurški zahvat u kojem se reže trbušna stijenka kako bi se došlo do ploda u maternici. Potpuni oporavak od operacije traje 4 do 6 tjedana, koliko je potrebno da rez zacijeli. Većina carskih rezova danas se izvodi s apsorbirajućim šavovima, tako žena nema brige oko njihovog vađenja. Kako bi rana dobro zacijelila važno je redovito održavati higijenu ožiljka. Preporučljivo je nositi pamučno donje rublje i pripaziti da rub gaćica ne ide preko ožiljka, nego iznad ili ispod njega.

Foto: iStock
Dojenje je jedini "problem" koji možete imati kod izlazaka naprosto zato što dijete vrlo često sisa.

Dojenje na zahtjev uvijek kad beba plače

Ako se mama fizički dobro osjeća postoji još jedan "problem" koji joj može onemogućiti izlazak, a to je dojenje. Većini beba treba mjesec dana da ustale hranjenje, što znači da do tad većinom sisaju na zahtjev. Takav način hranjenja izgleda tako da uvijek kada beba zaplače ili na drugi način pokazuje nezadovoljstvo i glad majka doji. To traje onoliko dugo dok beba sama ne ispusti dojku ili zaspe. U takvim slučajevima mame se teško stignu i otuširati jer su mali smotuljci često gladni.

Majci koja nakon svega navedenog uspije organizirati čuvanje bebe i može mirno otići na večeru možda je najbolje samo čestitati :D

Sa seksom pričekajte 6 tjedana
Sa seksualnim odnosima nakon vaginalnog porođaja treba pričekati dok postporođajno krvarenje u potpunosti ne prestane, što obično traje 6 tjedana, preporuka je liječnika. Isto toliko je potrebno i da rana od carskog reza zacijeli. Također toliko pričekajte i s vježbanjem kako bi se vaše tijelo u potpunosti oporavilo i zacijelilo.

Kakva su vaša iskustva? Podijelite ih s nama!

Linker
02. travanj 2024 15:23